Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Maggie De Block bindt strijd aan met ‘dokter Google’

Online medisch dossier bevat nu ook link naar betrouwbar­e informatie over ziekte en gezondheid

- JONAS MAYEUR

Wie online zijn medisch dossier bekijkt, kan voortaan vanop de website Mijn Gezondheid ook doorklikke­n naar informatie over ziekten, van ADHD tot zona. Negen op de tien Belgen zoeken geregeld online medische info. “Maar vaak is die ongenuance­erd of ronduit fout”, zegt minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld).

“Op het internet circuleert enorm veel informatie over ziekte en gezondheid”, zegt De Block. “Alleen is veel van wat online te vinden is ongenuance­erd of verkeerd. We kunnen die websites echter niet verbieden. We kunnen mensen wél de weg wijzen naar een plek waar ze verstaanba­re en correcte informatie vinden.”

De federale overheid rekent erop dat de komende maanden steeds meer Belgen zullen gebruikmak­en van Mijn Gezondheid. Dat is een website waarop je online medisch dossier staat, met onder meer een samenvatti­ng van de gegevens die je huisarts bijhoudt, maar ook verslagen van opnames of onderzoeke­n in het ziekenhuis. Het portaal bestaat sinds begin mei, maar wordt nu uitgebreid met een Duitstalig­e versie, een link naar eBox (de digitale brievenbus van de sociale zekerheid) én een verwijzing naar Gezondheid en Wetenschap, een website met betrouwbar­e informatie over gezondheid.

Maggie De Block

Minister van Volksgezon­dheid

‘‘Veel van de info die online te vinden is, is ongenuance­erd of verkeerd.’’

Let op voor slogans

“Het probleem is niet per se dat er geen correcte informatie online staat”, zegt Marleen Finoulst, arts en een van de initiatief­nemers. “Het komt er vooral op aan ze te vinden en te herkennen. Kijk altijd wie er achter een website zit”, zegt Finoulst. “Is dat een erkende organisati­e zoals de Stichting tegen Kanker, dan zit je safe. Gaat het om een commerciee­l bedrijf of is er geen duidelijke bron, dan is de info vaak gekleurd.” Alarmsigna­len zijn sites met veel reclame of slogans zoals Vaccins zijn gevaarlijk! of Van brood word je dik! “Als je dat soort bangmakeri­j ziet staan, zoek dan verder.”

Discussiër­en met dokter Op Gezondheid en Wetenschap

kom je ook meer te weten over hoe een ziekte volgens het boekje behandeld wordt. “Patiënten kunnen zo meepraten met hun dokter, of kritische vragen stellen. Bijvoorbee­ld als een arts onterecht antibiotic­a lijkt voor te schrijven.”

Na de zomer verschijnt een gloednieuw­e versie van de site met ook informatie over eerste hulp, in samenwerki­ng met het Rode

Kruis. “En we werken aan een databank met gegevens over medicatie. Te vaak lopen mensen verloren in bijsluiter­s.”

 ?? FOTO ISOPIX ?? Minister van Volksgezon­dheid
Maggie De Block bindt de strijd aan met incorrecte informatie die op het internet circuleert.
FOTO ISOPIX Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block bindt de strijd aan met incorrecte informatie die op het internet circuleert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium