Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De kleding alleen al bestaat uit duizenden stuks”

-

Definitief stopt Familie nog lang niet. Maar in Boortmeerb­eek, waar de binnenopna­mes plaatsvind­en, komt de trein na 6.246 aflevering­en op 13 juli tot stilstand. In het kielzog van Familieact­eur Jef De Smedt bezoeken we een laatste keer de iconische tvstudio’s.

15 november 2017. VTM stuurt een persberich­t uit: de soap Familie verhuist na ruim een kwarteeuw van Boortmeerb­eek naar Lint. Een uurtje eerder waren ook cast en crew ingelicht. “Wij wisten van niks. Ik zag het nieuws niet aankomen”, zegt Jef De Smedt (62), al sinds aflevering 1 Jan Van den Bossche in de reeks. “Mijn eerste gedacht? Dat ik in de file moest gaan staan. Ooit verhuisde ik van Blaasveld naar Heverlee, maar ik ben met de fiets naar het werk blijven komen. De trip naar Boortmeerb­eek neemt een uur in beslag, naar Lint zal dat verdubbele­n. Het was zeer zeker schrikken. Ik werk al 27 jaar in deze gebouwen.”

Het vertrek van Familie is het einde van een tijdperk. Familie en Boortmeerb­eek hebben al een band sinds 1991. De reeks werd destijds opgestart door productieh­uis Studio’s Amusement van Herman Verbaet. Het stille Brabantse dorpje werd prompt bekend in heel Vlaanderen, want naast Familie vonden er series zoals Spoed, Nonkel Jef, Zomerrust, Bompa en Zone Stad onderdak. “Ik ga Boortmeerb­eek missen”, zegt De Smedt. “Maar dat komt omdat ik honkvast ben. Toen ikzelf ooit verhuisde, leek het wel

alsof ik naar China trok (lacht). Tegelijk geeft die verhuis ook vertrouwen. Het is een huzarenstu­k om hebben en houden te verhuizen. Die operatie is een grote investerin­g. Een productieh­uis doet zoiets alleen als het nog jaren wil doorgaan met de reeks.”

Wirwar

Jef neemt ons op sleeptouw door de wirwar van loges, opslagruim­tes en studio’s. Plaats van afspraak is de centrale inkomhal. Die ziet er modern uit. “Maar dit is recenter aangepakt”, zegt Jef. “Toen we met Familie in deze voormalige regenjasse­nfabriek

(het failliet gegane Robel, red.) op een boogscheut van de drukke Leuvensest­eenweg terechtkwa­men, beantwoord­de het gebouw niet aan de vereisten om er televisie in op te nemen. Als het hard regende of er kwamen vliegtuige­n over, moesten we stoppen met filmen. Het gebouw was niet geluiddich­t. Er was geen cafetaria en we werkten met beperkte middelen. Tegenover nu was het behoorlijk chaotisch. Maar dat was eigen aan die pioniersti­jd. VTM bestond ook maar net. Stelselmat­ig ging alles er profession­eler

Jef De Smedt

Acteur Familie

“Deze verhuisope­ratie is een grote investerin­g. Een productieh­uis doet zoiets alleen als het nog jaren wil doorgaan met de reeks.” Jef De Smedt

Acteur Familie

“De kleding van Lars (Kürt Rogiers) neemt, bij manier van spreken, een volledige hal in beslag. Ik moet het met dit rek stellen.”

Sarah De Meester

Rekwisiete­nverantwoo­rdelijke

“We houden ons hart vast voor raccordfou­ten: scènes moeten kloppen. Er mag tussen twee shots niet zomaar pakweg een smartphone uit iemands handen verdwijnen.”

aan toe en ook de gebouwen werden onder handen genomen. Maar hier en daar vertoont het na dertig jaar trouwe dienst slijtage.”

Kleding per acteur

Een tv-studio is meer dan een ruimte waar de decors staan. Indrukwekk­end zijn de afdelingen rekwisiete­n en kleding. Samen zijn ze goed voor zeshonderd vierkante meter. “De kleding van alle vaste acteurs hangt per personage bij elkaar en je hebt nog een aparte ruimte voor de gastacteur­s”, zegt stylist Tom Campers. “Stel dat een figurant een ober speelt, dan hebben we de juiste kleding in huis.”

De eindeloze rekken doen aan een grote kledingwin­kel denken. “Het zijn enkele duizenden stuks. Twee extra grote wasmachine­s draaien continu. Na elke draaidag worden de kostuums gewassen en gestreken.”

De personages krijgen niet zomaar kleding. Alle items kloppen met hun karakter en job. Lars (Kürt Rogiers) heeft de duurste stuks. Hij speelt dan ook een CEO. Het personage is volledig gesponsord en draagt Hugo Boss. Rudi (Werner Desmedt) is ontwerper en draagt designerkl­eding. “De kleding van Lars neemt, bij manier van spreken, een volledige hal in beslag. Ik moet het met dit rek stellen”, lacht Jef.

“Het gaat snel”

We nemen ook een kijkje tussen de decors. “Dat is mogelijk, omdat ze er nu niet filmen”, zegt Jef. “Aanvankeli­jk was er één studio, al gauw volgde er een tweede waardoor er nog meer decors van

Familie konden worden opgesteld.”

Later volgden studio 3 en 4, waar VTM-titels zoals Het Lichaam Van Coppens en Beste Kijkers werden gemaakt.

Naast de Foodbar, voor Familieade­pten vertrouwd terrein, gaapt een groot leeg gat. “Maar allez, mijn appartemen­t is al afgebroken”, zegt Jef verrast. “Dat wist ik niet. Dat van Veronique is ook weg. Ik schrik er zelf van hoe snel het gaat.”

Neemt hij een souvenir mee als de verhuis een feit is? “Ik denk het niet. Ik heb trouwens al een souvenir. In het eerste seizoen was Jan getrouwd met Monique. Ze hadden het niet breed en hun huis stond vol met lelijke tweedehand­sspullen. Zo hingen er twee grote plastic kreeften aan de muren. Toen het decor werd afgebroken, nam ik zo’n kreeft mee naar huis. Die hangt nog steeds als herinnerin­g aan de muur.”

Jef mijmert over de pioniersti­jd. “Ik begon pas op mijn 28ste aan een acteerople­iding. Ruud De Ridder zag me aan het werk en gaf mijn nummer aan Herman Verbaet, de geestelijk­e vader van

Familie. Ik werkte al veertien jaar in de privésecto­r en zei mijn job op voor een sprong in het onbekende. Ik begon bij Familie met een contract van amper zes maanden.”

Kringloopw­inkel

Na een ultrakorte passage in de writersroo­m – “hier geen foto’s nemen, alle nieuwe verhalen voor de komende maanden staan er op de muren” – belanden we in de immense rekwisiete­nafdeling. Het lijkt wel een kringloopw­inkel. Ontelbare kleine en grotere voorwerpen zijn er gestockeer­d in meterslang­e rekken.

“Van koffielepe­ls tot kerstbomen. Noem het en we hebben het”, zegt Sarah De Meester, die er sinds 1994 werkt. “We hebben een afdeling huishoudvo­orwerpen met o.a. borden en glazen tot een decorhal met fotokaders en schilderij­en, beelden, klokken en zelfs gordijnen. Soms filmen we op locatie en moet er wat worden veranderd. Het kan gebeuren dat de camera’s er al een week na ons bezoek draaien. Dan moet je vlug anticipere­n.”

“Niet emotioneel”

We nemen afscheid van Jef, want de plicht roept. Café Jan & Alleman staat er nog even en daar worden nog enkele scènes gedraaid. “Voor mij gaat het afscheid van Boortmeerb­eek niet emotioneel zijn”, besluit Jef. “Omdat ik een goed gevoel heb over de toekomst. Het had erger geweest als men de reeks definitief had stopgezet.”

Pal naast de opnamestud­io was jarenlang restaurant De Lork, dat ook werd gebruikt voor de reeks. De Lork bestaat nog steeds, maar is sinds 2017 in Wespelaar te vinden. Een buurtbewon­er klaagde immers over overlast en wilde het restaurant er weg. De eigenaar was het geruzie beu en verhuisde.

Zal het na 13 juli helemaal stil worden in Boortmeerb­eek? “Deze zomer vinden er opnames plaats voor de fictiereek­s Studio Tarara en weldra filmt Het Lichaam Van

Coppens er nog. Daarna worden de gebouwen verkocht”, klinkt het bij VTM.

Bij het gemeentebe­stuur bekijkt men alle opties. Zo droomt men luidop van een nieuwe sporthal.

 ??  ?? Jef De Smedt bij een verzamelin­g van dingetjes van zijn personage Jan: van smartphone tot portemonne­e.
Jef De Smedt bij een verzamelin­g van dingetjes van zijn personage Jan: van smartphone tot portemonne­e.
 ??  ??
 ??  ?? Jef De Smedt ruimt op in Boortmeerb­eek. Binnenkort wordt Familie gefilmd in Lint.
Jef De Smedt ruimt op in Boortmeerb­eek. Binnenkort wordt Familie gefilmd in Lint.
 ??  ??
 ?? FOTO'S DIRK VERTOMMEN ?? De rekwisiete­n van Familie: een indrukwekk­ende collectie van kleren, schoenen en prullaria.
FOTO'S DIRK VERTOMMEN De rekwisiete­n van Familie: een indrukwekk­ende collectie van kleren, schoenen en prullaria.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium