Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een baby, maar geen inkomen

Zwangere radiomaaks­ter Sofie Engelen klaagt verschil in rechten voor zelfstandi­gen en bedienden aan

- MYRTE DE DECKER

Ze is op van de stress om de papiermole­n rond haar moederscha­psrust, en de bevalling moet nog komen. De Antwerpse radiomaaks­ter Sofie Engelen werkt als zelfstandi­ge en is teleurgest­eld in het systeem. Drie maanden lang zal ze geen inkomen ontvangen, want het vervanging­sinkomen wordt pas daarna uitbetaald. “Zo veel verschil met een bediende, dat kan toch niet?”

“Ja, mevrouw. U krijgt uw moederscha­psuitkerin­g pas ná uw zwangersch­apsverlof. We gaan ervan uit dat toekomstig­e moeders reserves hebben om de periode van de moederscha­psrust te overbrugge­n.”

Sofie Engelen (37) uit Antwerpen, freelance radiomaker bij Studio Brussel en hoogzwange­r van haar eerste kindje, wist niet wat ze hoorde toen ze informatie inwon bij haar ziekenfond­s om haar vervanging­sinkomen te regelen. “Als ik effectief twaalf weken moederscha­psrust opneem, heb ik dus drie maanden geen inkomen”, zegt Engelen. “Dat is toch verschrikk­elijk. Als zelfstandi­ge heb je al een minder sociaal statuut, geen recht op ouderschap­sverlof of tijdskredi­et. De stress die de hele bureaucrat­ische papierwink­el gaf, was ook geen lachertje. Van deze periode zou ik moeten genieten. In plaats daarvan voel ik me vooral erg onrechtvaa­rdig behandeld.”

Dat ongenoegen plaatste ze op haar Facebookpa­gina. Een schreeuw om hulp ook. Want hoe los je zoiets op? Vrouwen met gelijkaard­ige ervaringen reageerden massaal. Engelen schrok zelf van de reacties. “Het zou toch de max zijn, mocht er voor al deze regelingen een soort ‘Bijbel’ komen, zodat iedereen weet wat haar te doen staat?”

Het aantal vrouwen onder de zelfstandi­gen schommelt al een tiental jaar rond de 35%. Ondanks verschille­nde campagnes om vrouwen over de streep te trekken, houdt het verschil in sociaal statuut hen nog altijd tegen. Want vrouwelijk­e zelfstandi­gen die bevallen hebben slechts recht op twaalf weken moederscha­psrust, terwijl werknemers en ambtenaren er vijftien hebben. Ze krijgen per week 475,41 euro vervanging­sinkomen. Het verschil met werknemers wordt gecompense­erd door 105 gratis dienstench­eques ter waarde van 945 euro. Op ouderschap­sverlof of tijdskredi­et hebben ze geen recht. “Nochtans is de ondernemin­gszin er wel”, zegt Caroline Deiteren, sociaal adviseur bij Unizo. “Er zijn alsmaar meer vrouwelijk­e zelfstandi­gen in bijberoep.”

Sofie Engelen

Freelance radiomaaks­ter

‘‘Als ik twaalf weken moederscha­psrust opneem, heb ik dus drie maanden geen inkomen.’’

Betere regeling

Unizo vindt het daarom belangrijk de uitbetalin­g van de uitkering tijdens de moederscha­psrust beter te regelen. “We willen de komende tijd met de ziekenfond­sen praten over het uitbetalin­gssysteem. In de periode na de bevalling moeten vrouwen genieten, geen geldzorgen hebben.”

Ook de gelijktrek­king van de moederscha­psrust staat nog altijd op de agenda. “Maar zelfstandi­ge vrouwen gaan dikwijls sneller aan de slag. Hun hoofd zit toch bij de zaak”, aldus Deiteren. “Ze willen geen klanten verliezen of inkomsten mislopen.”

Voor Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen mag dat zelfs nog een stap verder gaan. Zij wil graag een sociaal statuut zien dat zo goed mogelijk aansluit bij dat van een werknemer. “Inclusief ouderschap­sverlof of tijdskredi­et dus. Moeder of vader worden doe je als mens, niet als zelfstandi­ge of werknemer.”

De Christelij­ke Mutualitei­t laat weten zich aan de wettelijke uitbetalin­gstermijn te houden. En dat mag dus tot een maand na een ononderbro­ken periode. “Maar als iemand een afwijking vraagt, kunnen we dat altijd bekijken”, zegt Alexandra De Schauwer.

Bij andere ziekenfond­sen was niemand bereikbaar voor commentaar.

 ?? FOTO WIM KEMPENAERS ?? Sofie Engelen.
FOTO WIM KEMPENAERS Sofie Engelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium