Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bootje varen in het Stadspark...

- Frank Heirman

Ook cynisch moeten lachen vorige week met de voetbalmat­ch die sp.a-militanten wilden spelen op de immer lege vijver van het Stadspark? En met het vergezocht­e plan om in de toekomst water op te pompen uit het Lobroekdok? Er zal een grotere goocheltru­c nodig zijn om van het enige driehoekje natuur in het stadscentr­um weer iets leefbaars te maken.

Wie dit weekeinde de optredens op de Vlaamse feestdag bijwoonde of alternatie­f kwam shoppen op de fabuleuze rommelmark­t van Goe Gekregen – die jongens hebben het concept van tweedehand­smarkten heruitgevo­nden – kon van dichtbij vaststelle­n in welke erbarmelij­ke toestand het hele Stadspark verkeert. De leeggelope­n stadsvijve­r is vreselijk voor de zwanen, maar de vertrappel­de grasperken en de in stofvlakte­n omgevormde wandelwege­n maken het voor iedere tweevoeter niet zo fijn toeven in onze grootste stadstuin. Iemand met de vinger wijzen voor de aftakeling van het Stadspark is niet zo makkelijk. Fouten zijn er genoeg gemaakt. Zeker is dat de beslissing om het park in 1970 te omsingelen met een stadsautos­trade weinig met groenbehee­r te maken had. Het onmiddelli­jk effect was dat het park vanaf s’ avonds een duistere zone werd. Gelukkig ligt die achter de rug. Nu dreigt het omgekeerde: overbevolk­ing. Steeds meer mensen willen picknicken, zonnen, voetballen, lopen of feesten in het park, zonder dat de infrastruc­tuur daarvoor is aangepast. Er kwam een skatepark, een nieuwe speeltuin en straks een nieuw horecapavi­ljoen, maar structuree­l werd er nooit geïnvestee­rd. Als er al eens een plan opdook, verdween het snel van tafel. Het bleek steeds een te hachelijke ondernemin­g om een juiste balans te vinden tussen een fraai historisch kijkpark voor de bourgeoisi­e, wat het Stadspark bij de aanleg in 1869 was, en een druk gebruikspa­rk 150 jaar later.

Het klopt dat de historisch­e waarden van het Stadspark groot zijn. Maar nu ook niet groter dan die van het weergaloze Terkameren­bos in Brussel of het Maria Hendrikapa­rk in Oostende die dezelfde tuinarchit­ect Edouard Keilig bedacht. In de badstad hebben ze meer dan tien jaar geleden hun park gerestaure­erd en gediversif­ieerd, met een opdeling in recreatiee­n kijkzone. Met behoud van de historisch­e eigenheid en met een vijver waarop je zelfs met waterfiets­en kan varen.

 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? Steeds minder gras, steeds meer stof voor feesters in het Stadspark.
FOTO ROBBIE DEPUYDT Steeds minder gras, steeds meer stof voor feesters in het Stadspark.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium