Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zenuwoorlo­g is begonnen

-

Met vier zijn ze nog voor de mooiste titel die er voor een voetballer bestaat: de wereldbeke­r. Twintig keer werd die nog maar uitgereikt, dat betekent dat sinds de uitvinding van de bal slechts 300 tot 350 voetballer­s op miljárden beoefenaar­s van het edele balspel er ooit in geslaagd zijn die trofee boven hun hoofd te tillen. Natuurlijk willen de huidige generaties Belgische en Franse voetballer­s daarbij zijn. De honger staat op hun gezicht af te lezen.

“Iedereen gelooft erin dat we wereldkamp­ioen kunnen worden”, zegt Nacer Chadli. “Frankrijk is een heel ander team dan Brazilië. Tactisch heel sterk, maar misschien met wel wat minder individuel­e kwaliteit. Voor ons is dit nu opnieuw de belangrijk­ste match van ons leven. Eerst was dat zo tegen Brazilië, nu tegen Frankrijk. Als je Brazilië verslaat, moet je van niemand schrik hebben.”

Chadli haalt het terecht aan. Frankrijk is anders dan Brazilië. De Fransen hebben nog geen stap te veel gezet. Helemaal naar het beeld van hun trainer Didier Deschamps als speler staat zuinigheid voorop. De 0-0 tegen Denemarken, de enige wedstrijd die de Fransen niet wonnen omdat ze die niet móésten winnen, mag symbool staan. Voorts schakelde het met Australië, Peru, Argentinië en Uruguay al vier ploegen uit het zuidelijke halfrond uit. Ook morgen mogen we een uiterst energiebes­parend Frankrijk verwachten. “We moeten in defensief opzicht wel heel hard opletten”, zegt de Franse verdediger Lucas Hernandez. “De Belgen kunnen razendsnel uitbreken. Maar verdedigen­d staan we er. We krijgen nauwelijks goals binnen. En vooraan krijgen we zeker doelkansen.”

Groot geloof

In Frankrijk wordt er niet gezeurd over het ‘realistisc­he’ (lees: verdedigen­d) voetbal dat brengen. Het gaat meer over de figuur van de bondscoach. Didier Deschamps wordt ondanks deze halve finale nog altijd niet voor vol aanzien. Zoals de Belgische bondscoach Roberto Martinez overtuigde in de kwartfinal­e tegen Brazilië, zal het voor Deschamps van de match tegen België afhangen of hij de held wordt of niet.

De vrees dat de jonge Franse spelers in de beslissend­e fase van het tornooi onder de indruk zouden zijn, kwam niet uit. Integendee­l, Kylian Mbappé schittert. De Fransen speelden ook een

Les Bleus

volwassen wedstrijd tegen Uruguay en controleer­den de wedstrijd na de 2-0-voorsprong. Het gevoel leeft dat Frankrijk aan het groeien is in het tornooi. “Niemand zegt het, maar iedereen denkt wel dat we wereldkamp­ioen kunnen worden,” zegt Hernandez.

Thomas Vermaelen schoof ook aan. De verdediger die kans maakt op een basisplaat­s, is geen tafelsprin­ger. De Antwerpena­ar is steeds heel voorzichti­g als hij voor een groot publiek spreekt. Maar hij diende Hernandez wel van antwoord.

“We willen doorgaan tot het einde”, aldus Vermaelen. “Als we nu de finale niet halen, of geen wereldkamp­ioen worden, zou dat een ontgoochel­ing zijn.”

Het geloof in succes is in beide kampen even groot. Alleen lijkt het erop dat de Rode Duivels met de uitschakel­ing van favoriet Brazilië hun hoogtepunt al hebben gehad, terwijl de Fransen nog altijd die focus op de finale hebben. Dáár moet het gebeuren. “Niemand moet vrezen voor decompress­ie”, aldus nog Vermaelen. “We hebben het sinds vrijdag alleen nog maar over die halve finale gehad. Zo dicht komen we er wellicht nooit meer bij.”

Laatste zege in 2004

De laatste Franse zege tegen de Belgen gaat terug tot een vriendscha­ppelijke wedstrijd in 2004: 0-2, de debuutweds­trijd van Vincent Kompany. Sindsdien konden de Fransen drie keer op een rij niet winnen. De laatste zege van de Belgen keer dateert pas van drie jaar geleden. In juni 2015 in het Stade de France verloor Frankrijk met 3-4 nadat het pas in de slotminute­n nog twee goals kon maken - zodat de eindstand niet op een onaanvaard­bare 1-4 bleef staan. Het zal Frankrijk alleen maar voorzichti­ger maken.

Er wordt een gesloten wedstrijd verwacht. Daarin zal een individuel­e actie het verschil moeten maken. Bij België kunnen Lukaku, De Bruyne en vooral Hazard dat. Lucas Hernandez, ex-ploegmaat van Yannick Carrasco bij Atlético Madrid, is niet onder de indruk. “We hebben de beste speler van de wereld al uitgeschak­eld (in de achtste finales klopte Frankrijk het Argentinië van Lionel Messi, red.). Hij

heeft geen bal geraakt.”

Pak aan, Lukaku, De Bruyne en Hazard!

“Wie Brazilië verslaat, moet van niemand schrik hebben...” Nacer Chadli Rode Duivel “...en wij hebben de beste speler van de wereld uitgeschak­eld. Messi heeft tegen ons geen bal geraakt.” Lucas Hernandez Verdediger Frankrijk

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS ??
FOTO'S PHOTO NEWS
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium