Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ga Henry laten zien dat hij het verkeerde kamp heeft gekozen”

Olivier Giroud wil zich bewijzen tegenover de man die hem ooit bekritisee­rde bij Arsenal

- BART LAGAE

Frankrijk staat stijf van het aanvallend­e talent, maar de onbetwiste leider vooraan is Olivier Giroud. De 31-jarige spits van Chelsea kijkt morgen zijn Londense vrienden Eden Hazard en Thibaut Courtois in de ogen. En hij wil het ongelijk bewijzen van zijn jeugdidool Thierry Henry.

Thuisblijv­ers Karim Benzema (Real Madrid), Alexandre Lacazette (Arsenal), Anthony Martial (Manchester United), Wissam Ben Yedder (Sevilla), Kingsley Coman (Bayern München) en Dimitri Payet (Marseille). Geen van hen zal morgen scoren tegen België. Want de aanvallend­e weelde bij Frankrijk is zo groot dat bondscoach Didier Deschamps met Kylian Mbappé, Antoine Griezmann, Ousmane Dembélé, Thomas Lemar en Florian Thauvin nog vijf wereldtopp­ers ter zijner beschikkin­g heeft. Maar de eerste aanvaller op zijn blad is altijd Olivier Giroud. De houterig ogende 31-jarige spits uit de Savoie scoorde op dit WK nog niet, maar hij wordt door elke speler als “de steunpilaa­r” en “de inspirator” naar voren gebracht.

Zelf kan Giroud er wel om lachen als we hem ermee confronter­en dat hij dit tornooi nog geen enkele goal heeft gemaakt. “Herinner je het WK in 1998? Christophe Dugarry scoorde één keer en Stéphane Guivarc’h geen enkele keer, maar Frankrijk werd wel wereldkamp­ioen. Als de bondscoach me opstelt, is het omdat hij tevreden is over mijn werk. Het is mijn taak om ballen te deviëren en ruimtes te creëren voor anderen. Het zou leuk zijn om zelf te scoren in de halve finale of de finale. Maar als we wereldkamp­ioen worden zonder dat ik scoor, zal ik er geen traan om laten.”

In 2015 verloren jullie met 3-4 van België. Jij stond toen op het veld. Wat is het verschil met het Frankrijk van 2018?

“Het was een intense match, waarin België efficiënte­r was dan wij. Ze profiteerd­en van hun automatism­en omdat ze al lang samenspele­n. Maar ondertusse­n zijn we erin geslaagd onze jongeren in te passen. Dat hebben we laten zien in dit tornooi. Sinds 2015 zijn de krachtenve­rhoudingen meer in evenwicht.”

Ondertusse­n is Eden Hazard je ploegmaat geworden bij Chelsea. Vergelijk hem eens met Kylian Mbappé?

“Het zijn twee genieën. Ze behoren allebei tot de drie beste spelers met wie ik heb gespeeld. Het verschil is dat de ene nog een ruwe diamant is en de andere al veel verder staat in zijn ontwikkeli­ng. Mbappé vraagt de bal meer

in de diepte en rekent op zijn snelheid. Eden is vooral indrukwekk­end in zijn balbehande­ling en zijn vermogen om met de bal aan de voet een mannetje uit te schakelen.”

“Met Eden vorm ik een complement­air duo. Ik probeer zo veel mogelijk in functie van hem te spelen. Voor Kylian probeer ik ook een aanspeelpu­nt te zijn, maar ik heb de indruk dat hij soms zelf graag zijn acties maakt en mij niet altijd nodig heeft. Ook qua leeftijd sta ik dichter bij Eden. Ik ben niet meer de man die PlayStatio­n of Football Manager gaat spelen. (lacht) Eden is een echte vriend. Ik beschouw hem als een Fransman. We brengen veel tijd samen door en hij is een gast met wie je veel kunt lachen.”

Tegen Thibaut Courtois scoorde je in negen wedstrijde­n met Arsenal en Frankrijk nog maar één keer. Lukt het je vaker op training?

“Daar heb ik er toch al enkele gemaakt. Maar hij is moeilijk te verslaan. En op dit WK is hij heel goed bezig. Hij heeft een goeie verdedigin­g voor zich, maar ik denk wel dat we de gaatjes kunnen vinden.”

En als je moet kiezen tussen hem en Hugo Lloris?

“Dan kies ik voor Hugo. Thibaut is goed, maar Hugo nog net iets beter. Ze zijn allebei linksvoeti­g, sterk op hun lijn en verdienen het alle twee om tot beste doelman van het tornooi te worden gekozen. Maar ik vind dat Hugo nog net iets explosieve­r is. Dat is ook nodig om het verschil in lengte te compensere­n. Thibaut is een indrukwekk­ende verschijni­ng die het hele doel vult. Hij gaat ook ballen halen in zones waar je denkt dat je hem kunt verslaan.” Wat vind je ervan dat morgen Thierry Henry de kleuren van de tegenstand­er draagt?

“Heel bizar. Je moet zijn carrière als voetballer respectere­n en je mag zijn verdienste­n voor Frankrijk niet verwarren met de carrièreke­uzen die hij nu maakt als coach. Er zijn veel trainers die een club of een nationale ploeg leiden in het buitenland. Maar natuurlijk had ik liever gehad dat hij aan mij raad zou geven in plaats van aan de Belgische aanvallers. Maar ik ben niet jaloers. Misschien wordt hij ooit bondscoach van Frankrijk en is het een bonus voor hem dat hij nu die ervaring met België meemaakt.” Ooit heeft hij gezegd dat Arsenal nooit kampioen zou worden met Olivier Giroud als diepe spits. Zin je nu op weerwraak?

“Nee. Hij heeft die dingen gezegd, maar daarna zijn woorden genuanceer­d. We hebben wederzijds respect voor elkaar. Hij heeft die dingen gezegd als tv-analist en dan is het je job scherp uit de hoek komen. Ik heb geen rancune, maar ik wil Titi wel tonen dat hij het verkeerde kamp heeft gekozen. (lacht)”

Wie is de favoriet?

“Het is fiftyfifty. We moeten België respectere­n, want het is de nummer drie op de FIFA-ranking

(Frankrijk is zevende, red.). Stiekem had ik gehoopt dat België verlenging­en tegen Brazilië moest spelen, zodat ze vermoeider aan de match zouden beginnen. Helaas. Ik had het er daarnet met Hugo (Lloris, red.) nog over. Negen Belgen spelen net als wij in de Premier League. Het gaat een soort van derby worden. Niemand wil een mal figuur slaan.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO AP ??
FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium