Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog geen 400 km ver en de kleerscheu­ren zijn al groter dan gevreesd

-

Wat een vreselijke Tourstart. Ja toch? Nauwelijks twee etappes zijn er gereden en enkel een paternoste­r aan valpartije­n kon de hartslag enigszins de hoogte injagen. Dat wil je toch niet? Gelukkig kregen we met Gaviria en Sagan twee gedroomde ritwinnaar­s en zit koning Sagan alweer op zijn troon: (tijdelijk) geel en (definitief?) groen.

Vooral zaterdag bleef iedereen deftig op zijn/haar honger zitten. Het peloton reed weliswaar niet op een drafje, maar het voorspelde scenario – vroege vlucht en massaspurt – werd tot op de letter gevolgd. Tot het peloton in de laatste tien kilometer begon aan een reeks al even voorspelba­re valpartije­n. Belangrijk­ste slachtoffe­r: Chris Froome. De titelverde­diger werd al driftend een weiland ingeduwd, wat hem uiteindeli­jk op 51 seconden tijdsverli­es kwam te staan. Verwaarloo­sbaar? Tom Dumoulin verloor een dikke maand geleden de Giro met een verschil van 46 seconden. Zo verwaarloo­sbaar is dat tijdsverli­es dus zeker niet. De tijdsversc­hillen straks boven op de top van Alped’Huez zullen minder groot zijn. Ook Richie Porte, Adam Yates en Nairo Quintana (na dubbele wielbreuk toen hij over en niet naast een verkeersei­land raasde) deelden in de klappen. Jammer dat het zo moet gaan, maar het hoort bij de koers, zo schijnt.

Het maakte zaterdag de rekening van Fernando Gaviria niet, zoals het zondag de rekening van Peter Sagan niet maakte toen het Colombiaan­se juweel van Patrick Lefevere in een bocht onderuit werd geschoven. En zo staat Sagan, een jaar na zijn pijnlijke exit, alweer te blinken op het Tourpodium. De Tour heeft Peter Sagan meer nodig dan omgekeerd, zoveel is nog maar eens duidelijk.

De calamiteit­en van het voorbije weekend hebben het belang van de ploegentij­drit van vandaag alleen maar groter gemaakt. Team Sky is de favoriet, maar ritwinst alleen volstaat al niet meer voor Chris Froome. De Brit moet voor de gemoedsrus­t vandaag voor de eerste keer de voorhamer bovenhalen.

 ??  ?? Geboren en getogen in de Kempische wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.
Geboren en getogen in de Kempische wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium