Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lotto zonder Speed Gel, Sky zonder ‘Vortex’-pakken

- (jpdv)

Het was vorig jaar na de openingsti­jdrit in de Tour het onderwerp van gesprek: bij Team Sky droegen onder meer Chris Froome en winnaar Geraint Thomas een speciaal tijdritpak. Ter hoogte van de schouders en bovenarmen had ontwerper Castelli een bolletjesp­atroon aangebrach­t, bedoeld om de renners een aerodynami­sch voordeel te geven. Veel teams vonden dat een inbreuk tegen de reglemente­n – ‘niet-essentiële’ toevoeging­en om de prestatie te verhogen zijn niet toegelaten – maar juryvoorzi­tter Philippe Mariën oordeelde dat het geïntegree­rde design voldoende reglementa­ir was.

Dit jaar mag Sky de pakken opnieuw dragen. “We volgen nu de beslissing van vorig jaar”, zegt Jean-Christophe Péraud, materiaalm­anager binnen de UCI. “We laten de pakken toe, maar ik heb begrepen dat Team Sky ze niet zal gebruiken.”

Dat zou dan betekenen dat het Britse team niet nog meer controvers­e rond kopman Chris Froome wil. Andere teams zouden vandaag wel gebruikmak­en van de zogenaamde ‘vortex’-technologi­e in hun uitrusting.

Wel verboden is de zogenaamde ‘Speed Gel’ die Lotto Soudal gebruikte in de ploegentij­drit in de Dauphiné. Om aerodynami­sch voordeel te halen, brachten renners toen een spray met witte bolletjes ‘waspoeder’ aan op hun benen.

Dat de UCI de pakken wel toelaat en de gel niet, is vreemd. Want het gaat om precies hetzelfde principe: gladde oppervlakk­en zijn minder aerodynami­sch dan ruwe oppervlakk­en. Daarom vliegt een golfbal met ‘putjes’ in zo ver.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium