Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Alison is top tien waard”

Coach David Basile gaenlooft in talent van poulain Alison Van Uytvanck

- Van onze redacteur in Wimbledon Marc Vermeiren

Nog amper zestien vrouwen bevolken Wimbledon. Eén daarvan heet Alison Van Uytvanck, die vandaag tegen de Russische Daria Kasatkina debuteert in de achtste finale van ’s werelds meest prestigieu­ze tornooi. “Zoals Alison nu speelt, is ze top tien waard“, meent haar coach David Basile. “En hoeft ze geen enkele topper te vrezen.” Klare taal.

Zaterdagmi­ddag ging Alison Van Uytvanck vlotjes verder waarmee ze donderdaga­vond was gestopt: het vakkundig slopen van een tegenstand­er. Haar eerste slachtoffe­r heette nochtans Garbine Muguruza, titelverde­digster en nummer drie van de wereld. Nadien kreeg Anett Kontaveit een pak slaag.

“Ik vreesde die zaterdag”, verklaart Basile, een 42-jarige Luikenaar. “Je hebt net de titelverde­diger uit- geschakeld, wat tot decompress­ie kan leiden. Maar neen, ze pakte die kamp op heel mature wijze aan.”

Een complete kaalslag stuurde al 25 van de 32 reekshoofd­en huiswaarts. In de top tien is Karolina Pliskova de

last girl standing. Opent dat perspectie­ven voor Van Uytvanck?

“Het is een cliché, maar dit jaar kan bij de vrouwen iedereen van iedereen winnen”, aldus Balise. “Ondertusse­n weet Alison dat de toppers echt niet beter zijn dan zij, zeker niet als het niveau van de eerste week handhaaft.”

Mentaal broos

Van Uytvanck? Boordevol talent, maar mentaal broos: zo luidde de consensus bij de insiders.

“Alison moet zich goed voelen om te presteren”, geeft Basile aan. “Hier is ze heel goed omringd, met haar familie en haar vriendin, mensen die – winst of verlies – achter haar staan. Ze logeren samen in een heerlijke flat in Notting Hill. Elle est vraiment sur

une vague.”

Van Uytvanck groeit in het tornooi, stelt ook Basile vast. “Na haar overwinnin­g in de eerste

ronde zag ik op training dat er iets aan het gebeuren was. Ze begon de bal steeds beter te raken. Het vertrouwen nam toe. Wat op training lukt, lukt nu ook tijdens een match. Ik wist dus al langer dat ze zo’n prestaties in zich droeg. Met haar beste tennis is ze inderdaad de top tien waard, maar die weg is natuurlijk nog lang. Is dat over een maand? Mooi zo. Is dat over een jaar? Ook goed. Haar aanvallend­e spel heeft nu eenmaal tijd nodig om helemaal op punt te geraken. Voor mij mag ze bijvoorbee­ld vaker naar het net oprukken, om haar uitstekend­e volley en slice te gebruiken.”

Basile wijst op het belang van die fameuze zege tegen Muguruza.

“Dat kan een déclic zijn. Alison had zelf al aangegeven dat ze speelsters uit de top tien wel kon bedreigen, maar nog niet kon kloppen. Tegen Wozniacki in Rome, tegen Kasatkina in Eastbourne, tegen Goerges op Roland Garros: altijd was het net niet. Die kaap is nu gerond. In die bewuste match tegen Kasatkina sukkelde Alison zelfs met haar heup, waardoor ze tien dagen lang geen opslag kon oefenen. Dus ja, dat biedt perspectie­ven voor het duel van maandag.”

David Basile, coach Alison Van Uytvanck

“Ik wist al langer dat Alison zo’n prestaties in zich droeg.”

 ?? FOTO BELGA ?? Alison Van Uytvanck krijgt felicitati­es van coach David Basile nadat ze zich had geplaatst voor de achtste finales.
FOTO BELGA Alison Van Uytvanck krijgt felicitati­es van coach David Basile nadat ze zich had geplaatst voor de achtste finales.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium