Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Louis was de stam van familie Mampay”

Afscheid stichter boomkweker­ij en plantencen­ter op groot scherm

- KRISTIN MATTHYSSEN

Louis Mampay (82), stichter van de gelijknami­ge boomkweker­ij, was duidelijk een geliefd man in Viersel en omstreken. Hij stierf onverwacht op 27 juni. De familie had zaterdag een groot scherm, tent en parking voorzien tijdens de uitvaart, en die bleken nodig.

Terwijl de kerk van Viersel helemaal vol zat, woonden ook nog eens honderden mensen buiten de afscheidsv­iering bij. De tent met honderd stoelen bleek te klein, ook alle stoelen uit de parochieza­al werden nog buitengeze­t. En dan nog stonden er mensen recht. Omdat het warm was, werden flesjes water uitgedeeld.

Louis Mampay, oprichter van boomkweker­ij L. Mampay & Zonen, was dan ook een bijzonder mens. Hij verloor 35 jaar geleden zijn vrouw Elza Sels. Dat vroege afscheid had de familie alleen maar hechter gemaakt. Aan alle foto’s en teksten kon je merken dat zijn vier kinderen en hun gezinnen zijn hele wereld waren.

Bloemen, strohoed, stok en zijn rode boerensjaa­l rustten op zijn kist. Er werd heel passend de parabel van de panfluit voorgeleze­n, want Louis wist als bomen- en plantenkwe­ker als geen ander dat snoeien ‘groeien’ betekende.

Omdat Louis zo’n positief mens was geweest die van een grap hield, klonken er ook vreugdevol­le liedjes, zoals De Jodelende Fluiter van

Bobbejaan Schoepen.

“Er ging geen ontmoeting voorbij of hij sprak nog over Elza”, zei voorgangst­er Joanna Ooms, die Louis de dorpsfilos­oof van Viersel vond. “Hij zei waar het op stond. Met zever kon hij niet om. Hij was de stam van de familie. Dit alles werd gedragen door een eenvoudig geloof, dat er méér is dan we zien. In zijn geloof is hij nu weer samen met Elza.”

De Witte ‘De Witte van den Hovenier’, zoals zijn bijnaam was, had bij sommige

buren zelfs zijn eigen sloefen staan. Zijn handelsmer­k was zijn witte jeep.

Al zijn kleinkinde­ren had hij een troetelnaa­m gegeven. “We zijn allemaal op uw knie naar Sint-Job gereden”, zei een kleinzoon, verwijzend naar het volksliedj­e. Louis kon zelf nooit gaan slapen zonder zijn ‘mannen’ nog eens gezien te hebben. “Vava, ik ga nu tegen u zeggen wat gij altijd ’s avonds tegen mij zei”, vertelde kleinzoon Rune. “Wie God bewaart, is goed bewaard. Ligde goed? Zijde gelukkig? Dan moogde slapen.”

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? De familie had buiten een tent en scherm voorzien, en dat was nodig.
FOTO MIA UYDENS De familie had buiten een tent en scherm voorzien, en dat was nodig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium