Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Harmonie doopt ‘geboortehu­is van Joost’

Lied vereeuwigd met gedenkplaa­t

-

Aan de gevel van de woning in de Karel de Backerstra­at 66 trekt sinds zaterdag een mysterieuz­e gedenkplaa­t met het opschrift ‘het geboortehu­is van Joost’ de aandacht. Maar wie is in godsnaam Joost?

“Het gaat eigenlijk om een lied”, lacht bewoonster Terry ’t Syen. “Voor de kroegentoc­ht ter gelegenhei­d van haar jaarlijkse teerfeest zocht de plaatselij­ke harmonie Verenigde Vrienden nog een stop. Omdat ik toen een bier- en wijnwinkel­tje uitbaatte, vroegen ze of ze bij ons mochten komen spelen. Een van de muzikanten zette toen Joost in (Joost

is anders geaard van de Lawineboys, red.) in. Niemand kende het, maar het werkte zo aanstekeli­jk dat iedereen direct mee was. Het lied werd prompt door de hele harmonie geadopteer­d en is sindsdien zowat het lijflied geworden.”

“Het was er meteen ‘boenk op’”, beaamt Guido Busschop, tot voor kort voorzitter van de harmonie.” In mijn lange muziekcarr­ière heb ik dat nog maar twee keer meegemaakt.”

Terry en haar man Peter besloten de geboorte van een traditie daarom te vereeuwige­n met een gedenkplaa­t. Die werd zaterdag tijdens het straatfees­t door enkele muzikanten van de harmonie plechtig ingespeeld. “Het plaatje zal ongetwijfe­ld vragen opleveren in de zin van ‘Joost mag het weten’”, lacht Peter. “Het zou een leuke vraag voor een wandelzoek­tocht kunnen zijn”, knipoogt hij.

 ?? FOTO BAR ?? De harmonie zet Joost in.
FOTO BAR De harmonie zet Joost in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium