Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zurenborg Sport heeft beste benen

Antwerps kampioensc­hap voor caféploege­n verloopt spannend

- FRANK HEIRMAN

Het grootste team van ’t Stad heeft ook de beste benen. Zurenborg Sport, met standplaat­s in café Zeezicht, won zondag het officieuze Antwerpse kampioensc­hap voor caféwieler­ploegen. Joris Van Lommel kwam, net als vorig jaar, als eerste over de streep.

Start en aankomst lagen voor de deur van Bar Brul op de hoek van de Karel de Preterlei en Gitschotel­lei. Het café, dat in april van start ging, vaardigde meteen een wielerploe­g van vijf personen af.

“Afwachten wat het wordt”, bekende Kris Ides nederig voor de start. “We rijden tegen de gevestigde waarden van ’t Stad. We kennen onze tegenstand­ers, want we komen ze geregeld tegen als we gaan fietsen. Zo veel fijne koersplekk­en zijn er niet in het Antwerpse. De meeste ploegen rijden richting Wijnegem langs het water of op Linkeroeve­r. Wij malen daar elke zondag gemiddeld 80 km af.”

Van café Gitschotel, dat achter de hoek ligt en al meerdere jaren een team heeft, meldden zich zeven deelnemers. Vorig jaar wonnen ze het ploegenkla­ssement, waarvoor de prestaties van de drie besten gelden. “Er ligt druk op onze schouders”, grapt Chris Vercammen. “Ik zal al blij zijn als ik niet gedubbeld wordt, maar met Matthias hebben we een topper in huis. Hou hem in het oog.”

Ook café De Pelikaan op de Melkmarkt heeft met Sven Van Looveren, alias ‘De Beul van Berchem’, een kanshebber op een medaille. Twee jaar geleden werd hij tweede in het Antwerpse cafékampio­enschap, maar hij schitterde ook al in de koers Il Pirata met aankomst op de Stelvio in Italië. “Wekelijks rijden we op zondag en dinsdag tot 120 kilometer, maar als de zon schijnt houden we het op 30 kilometer. Dan drinken we liever iets. Het blijft een plezier”, geeft Sven Van Looveren mee.

25 rondjes

Een plezier werd ook het Antwerpse kampioensc­hap. Met slechts 33 renners, de helft minder dan vorig jaar, werd het toch behoorlijk spannend. De deelnemers moesten 25 rondjes langs het Boelaerpar­k afwerken, met veel scherp bochtenwer­k. Wie tweemaal gedubbeld werd, moest de koers verlaten.

Naast Bar Brul, Gitschotel en De Pelikaan vaardigden nog Bar Leon, Mombasa en Zurenborg Sport/café Zeezicht een equipe af. Al vlug bleken de mannen van de Dageraadpl­aats de te kloppen ploeg. Vorig jaar zegevierde Joris Van Lommel en ook nu nam hij een vliegende start vanaf de vijfde ronde. Enkel zijn ploegmakke­r Bert Donckers, Matthias Van

Rooy van Gitschotel en Sven Van Looveren van De Pelikaan konden in zijn wiel blijven.

Bon van 50 euro

De ontknoping viel slechts in de voorlaatst­e ronde, toen de vier leiders het peloton dubbelden. Van Lommel maakte van die gelegenhei­d gebruik om weg te springen. “Het was lastig”, bekende hij. “Ik kreeg Matthias er niet echt af, maar mijn ploegmakke­rs deden de deur voor mij open.”

Van Lommel koerste tussen zijn twaalfde en zestiende, maar reed daarna enkel nog voor zijn plezier, met vrienden van Zurenborg Sport op woensdag en zondag. Als individuel­e winnaar kreeg hij een bon van 50 euro van de nieuwe lokale brasserie Café Josee. Als groepswinn­aars verzilverd­e Zurenborg Sport ook nog 90 euro geschonken door schoenmake­rij Talon Express. Veel tijd om te feesten was er niet, want de winnaar wilde in de namiddag nog een dagje Werchter meepikken.

Volgende afspraak voor de betere Antwerpse wielertoer­isten wordt 1 september, wanneer in de Cadixwijk het kampioensc­hap tijdrijden op kasseien wordt verreden.

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Team Zurenborg Sport steekt winnaar Joris Van Lommel in de hoogte.
FOTO JEROEN HANSELAER Team Zurenborg Sport steekt winnaar Joris Van Lommel in de hoogte.
 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Het Antwerps kampioensc­hap voor caféploege­n schiet uit de startblokk­en.
FOTO JEROEN HANSELAER Het Antwerps kampioensc­hap voor caféploege­n schiet uit de startblokk­en.
 ??  ?? Team Café Gitschotel. FOTO JEROEN HANSELAER
Team Café Gitschotel. FOTO JEROEN HANSELAER
 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Team Bar Brul.
FOTO JEROEN HANSELAER Team Bar Brul.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium