Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stille genieters v luide roepers

Kroatië of Engeland: wie stunt zich tot in de finale?

- GUILLAUME MAEBE

Heeft u de afgelopen dagen de term ‘Dolzaim kuci’ al eens horen vallen? Neen? Wij ook niet, want de Kroatische tegenhange­r van het Engelse overenthou­siasme ‘It’s coming home’ bestaat gewoon niet. Terwijl de Kroaten genieten van het behaalde succes, lijkt het alsof Engeland de wereldtite­l al twee wedstrijde­n te pakken heeft. De stille jongen van de klas versus de schreeuwle­lijk. Woensdag strijden ze tegen elkaar om een plekje in de finale.

Het Kroatische feestgedru­is lijkt best wel wat op dat van België: foto’s van pleinen vol mensen, online artikeltje­s waarbij gelegenhei­dssupporte­rs uitgelegd krijgen hoe dat voetbal nu precies werkt, politieke prominente­n die opduiken in de tribunes – wij hadden de koning, zij een in rood-wit dambordfor­maat gehulde presidente­n – en de lokale muziekheld – Tom Waes heet in Kroatië Stoka ft. LayZ – die er met Mijn Kroatië een nationaal hitje heeft naar de normen van

Dva Vodka. Nu, hun hitje is wel leuker. Er horen zelfs gepersonal­iseerde T-shirts bij. Geen slechte tip voor het EK 2020.

Kroatië beleeft dit WK in een roes. Het besef dat hun gouden generatie, met speerpunte­n Luka Modric en Ivan Rakitic, de helden die derde werden in 1998 – onder aanvoering van spits en huidig bondsvoorz­itter Davor Suker – hebben geëvenaard, werkt rustgevend. De Kroaten begonnen indrukwekk­end aan dit wereldkamp­ioenschap, met naast de openingsze­ge tegen Nigeria vooral de klinkende 0-3-overwinnin­g tegen grootmacht Argentinië.

Meteen werden ze door velen gebombarde­erd tot een grote outsider voor de wereldtite­l. Maar na de groepsfase slabakte het spel. Tegen Denemarken toonden ze weinig, tegen het op papier mindere Rusland lagen ze zelfs grotendeel­s onder. Twee keer moest Kroatië zich redden via de strafschop­pen. Dat was geen ploeg meer overkomen sinds het WK 1990.

Maar nu de halve finale bereikt werd, valt er een last van de schouders van de Kroaten. De gouden generatie heeft haar doel bereikt. “De steun vanuit ons land is ongeloofli­jk”, verklaarde Rakitic. “Voor iedereen.” In een land waar sterspeler Modric door het eigen

volk wordt uitgespuwd wegens vermeende meineed in een corruptiez­aak, wil dat wel zeggen.

“Leuk jullie te zien, Engeland!”

Het maakt van de Kroaten dankbare halvefinal­isten. “Natuurlijk willen we verder in dit WK, maar ik kan wel toegeven dat we in deze zware tijd geluk hebben gehad”, toonde bondscoach Zlatko Dalic zich eerlijk na de match tegen Rusland. “We hebben de match niet gecontrole­erd, het was niet goed”, was Modric zelfs streng. “Maar het is een heerlijk gevoel om nu een halvefinal­ist te zijn.”

Sportske Novosti, de grootste sportkrant van het land, verwoordde het na de zege tegen Rusland perfect op zijn voorpagina: “Engeland, leuk jullie weer eens te zien.” Winnen, verliezen: alles mag. Zolang er maar genoten wordt.

U en de rest van de niet-Angelsaksi­sche wereld hebben een memo gemist. Engeland is géén wereldkamp­ioen. Nog niet, tenminste. Want al wie The Three Lions een warm hart toedraagt, weet nu al dat het niet meer kan mislopen. De ploeg heeft met uitgekiend­e stilstaand­e fasen een uitermate effectief wapen in handen, topschutte­r Harry Kane scoort alles wat hij aanraakt, kranten spreken nu al van Semi Gods en de supporters hebben hun vocabulari­um teruggebra­cht tot It’s

coming home. It’s coming wát? Home, dat is Engeland. En It’s, dat is het voetbal. De Engelsen zien zichzelf terecht als de bakermat van het voetbal, maar dromen, smeken en treuren tot in het oneindige van en over een nieuwe wereldtite­l sinds 1966, het gezegende jaar dat de Engelsen op eigen grondgebie­d hun enige WKtriomf ooit mochten beleven, zij het met een héél klein beetje hulp van de toenmalige scheidsrec­hters.

Nu de Engelsen voor het eerst sinds het WK 1990 nog eens de halve finales van een wereldkamp­ioenschap hebben bereikt, is de natie alvast niet meer te houden. Supporters, analisten, media:

Football’s coming home is voor iedereen de leuze, vrolijk gebracht op de melodie van Britpopart­iesten The Lightning Seeds en komiek David Baddiel, die voor het EK 1996 het gelijknami­ge nummer Three Lions (Football’s coming home) uitbrachte­n.

Van Ikea tot erotisch tv-kanaal

Het hele land zingt die gouwe ouwe mee. Op sociale media duiken er filmpjes op van supporters in alle geuren en kleuren die onder het mom van de nakende thuiskomst van het voetbal allerlei gekke stoten uithalen. Van fans die al zingend de Ikea bestormen – Zweden was in de kwartfinal­e hun voorlopig laatste slachtoffe­r – om de boel daar weinig smaakvol op stelten te zetten, tot een enkeling die inbelt op een erotisch kanaal en weinig dubbelzinn­ig tegen de dame van dienst

“It’s coming… it’s coming… IT’S COMING!”

schreeuwt, om uit te monden in de klassieker van 1996.

Een heel andere definitie van weinig smaakvol. Nu ja, u kunt het niet zo gek bedenken: in zegezeker Engeland doet men het. Wat gaat dat geven als ze er daadwerkel­ijk in slagen de wereldbeke­r opnieuw thuis te brengen?

 ?? FOTO'S AP, REUTERS ?? Voor de Kroaten kan het niet meer stuk. Modric en Vida (rechts) vieren de nipte zege tegen Rusland met hun kinderen.
FOTO'S AP, REUTERS Voor de Kroaten kan het niet meer stuk. Modric en Vida (rechts) vieren de nipte zege tegen Rusland met hun kinderen.
 ??  ??
 ?? FOTO'S AP, BELGA ?? Dele Alli scoorde de 02 tegen Zweden. In Engeland zijn ze stilaan overtuigd van de eindzege.
FOTO'S AP, BELGA Dele Alli scoorde de 02 tegen Zweden. In Engeland zijn ze stilaan overtuigd van de eindzege.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium