Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hebberighe­id doet Europa de das om

- Christof Willocx redacteur economie brieven@gva.be

Oud-premier en fractielei­der van de Europese liberalen Guy Verhofstad­t is een van de drie Europese Parlements­leden die de meeste extra’s verdienen met bijklussen. In de voorbije vier jaar ontving hij met zijn lezingen en bestuursfu­ncties ongeveer een miljoen euro. Dat bedrag komt bovenop zijn maandelijk­se brutoloon als fractielei­der van 13.000 euro per maand. Verhofstad­t verdient zijn extra’s bij investerin­gsmaatscha­ppijen en bedrijven die jonge ondernemer­s steunen. De Italiaan Ranato Soru maakt het wat betreft bonter. Hij is naast Europees Parlements­lid ook directeur van het telecombed­rijf Tiscali en stemt dus mee over de Europese wetgeving die zijn bedrijf moet naleven. Dat ruikt sterk naar belangenve­rmenging.

Dat Verhofstad­t als fractielei­der 13.000 euro bruto per maand verdient (gewone europarlem­entsleden verdienen 8.611 euro bruto per maand), is nog enigszins te verantwoor­den. De meeste Europese politici werken zeer hard. En hun loon valt niet te vergelijke­n met dat van pakweg topvoetbal­ler Kevin De Bruyne, die bij zijn club Manchester City gemiddeld 360.000 euro bruto per week (!) op zijn rekening mag bijschrijv­en.

Het probleem zit in het feit dat te veel Europese politici bovenop hun maandinkom­en zoveel extra’s verdienen dat ze de voeling met de realiteit dreigen kwijt te spelen. Kan een politicus die een miljoen euro extra verdient in vier jaar tijd nog geloofwaar­dige ideeën hebben over armoedebes­trijding? En wie verdient zo snel zoveel in bijberoep?

Nog erger is dat de leiding van het Europese Parlement vorige week een reeks voorstelle­n heeft weggestemd om meer transparan­tie te geven over de onkostenve­rgoeding van 4.600 euro per maand die Europese Parlements­leden bovenop hun brutolonen ontvangen. De parlements­leden gebruiken dat geld onder meer voor werklunche­s en het huren van kantoren. Maar niemand kan nu controlere­n hoe ze dat geld precies uitgeven. Met andere woorden: als Guy Verhofstad­t of zijn collega’s met ons belastingg­eld in dure restaurant­s willen eten, dan doen ze dat gewoon. Zou een parlements­lid beter worden geïnformee­rd bij een driegangen­menu in een sterrenres­taurant dan bij een broodje?

Het gebrek aan transparan­tie over het besteden van de onkostenve­rgoeding is negatief voor het imago van Europa. Nochtans zorgt een verenigd Europa voor goedkopere producten in de supermarkt, meer jobs en lagere beltarieve­n in het buitenland. Een lidstaat die uit de Europese Unie wil stappen, doet zichzelf de das om. De Britten zullen dat nog ondervinde­n. Maar als sommige Europese politici hun hebberighe­id niet aan banden leggen, wordt de weg voor euroscepti­sche partijen meer dan ooit vrijgemaak­t.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium