Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En toen werd het plots stil in volgelopen ‘Hazard Village’

Zelfs premier Michel treurt in thuisstad van publieksli­eveling Eden

- WERNER ROMMERS

Overal in het land was de teleurstel­ling groot, maar in het Henegouwse Braine-le-Comte, de thuisstad van Belgisch dribbelwon­der en Rode Duivels-aanvoerder Eden Hazard (27) wisten velen met hun emoties geen blijf, na het zenuwslope­nde verlies tegen Frankrijk. En toch: “Een standbeeld voor Hazard!”

In het geboortedo­rp van Eden Hazard is de verslagenh­eid na de match groot. “Anderzijds, het doet toch wel iets dat één van de absolute sterspeler­s van de match uit je eigen, bescheiden dorp komt”, zegt Didier Verbaene (41), getooid in een Rode Duivels-Tshirt, met – hoe kan het anders – de naam Hazard op de rug.

Verbaene is net als de andere inwoners van het anders zo ingeslapen Braine-le-Comte massaal naar de parking van het lokale sportcompl­ex afgezakt, waar de gemeente met de hulp van vele vrijwillig­ers een groot scherm optrok en dat de ‘Hazard Village’ doopte. Bij elke Belgische doelpoging wordt luid gejuicht, wanneer Hazard achter de bal zit, gaan de kelen nog verder open. Elke mislukte Franse doelpoging wordt op boegeroep onthaald.

Prachtpres­tatie

Tot het beslissend­e Franse doelpunt valt, en er in een fractie van een seconde een oorverdove­nde stilte valt in de compleet volgelopen Hazard Village. Ook premier Charles Michel (MR), die met zijn echtgenote tussen het publiek staat, zweeft tussen trots en teleurstel­ling wanneer een gelijkmake­r uitblijft. “Anderzijds is het een pracht van een prestatie dat we zover zijn geraakt. Dat had vooraf niemand durven hopen en daar moeten fier we op zijn. En we waren het laatste halfuur toch dicht bij die gelijkmake­r, denk ik toch. Dan had het nog alle kanten uit gekund.”

In Braine-le-Comte trekken ze zich dan maar aan de knalpresta­tie van ‘hun’ Eden Hazard op, om het verlies door te spoelen. De wonderdrib­belaar is in deze Henegouwse gemeente opgegroeid, en komt er nog geregeld, samen met zijn broer, op bezoek. “Hele gewone jongens, die ondanks de wereldroem en het vele geld dat ze verdienen heel normaal zijn gebleven”, beklemtoon­t burgemeest­er Maxime Daye (MR). “Als ze hier zijn, gaan ze in het centrum van de gemeente een frietje steken, en dan gaan ze zonder morren met iedereen op de foto.”

En dat appreciëre­n de inwoners: “Het is ongelofeli­jk hoe de wereldbeke­r hier leeft door dat Hazard-effect”, aldus nog de burgemeest­er. “De maximumcap­aciteit van onze Hazard Village is 4.000 toeschouwe­rs. Maar als we een groter terrein hadden, zouden hier misschien wel alle 21.000 inwoners hebben gestaan.”

Legendes

“De jongens Hazard zijn hier legendes, ondanks hun jonge leeftijd”, zegt Charles Papleux, ooit nog verbonden aan de plaatselij­ke voetbalclu­b. “Je vindt hier nog een hoop kerels die als kleine rakkers in de plaatselij­ke voetbalclu­b hebben gevoetbald met de Hazards, en die ook toen al beseften dat de beide broertjes met een bovennatuu­rlijk en bliksemsne­l paar voetbalvoe­ten waren gezegend.”

“Een standbeeld voor Hazard”, scandeerde­n enkele toeschouwe­rs. Toegegeven: niet meer zo toonvast en met ietwat benevelde blik. De burgemeest­er wil er gerust over nadenken, klonk het gisteravon­d diplomatie­k. “Maar een groot feest krijgen de broers Hazard hier sowieso.”

Maxime Daye Burgemeest­er Braine-le-Comte

‘‘Als we een groter terrein hadden, zouden hier misschien wel alle 21.000 inwoners hebben gestaan.’’

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Premier Charles Michel kijkt samen met zijn vrouw Amélie Derbaudren­ghien naar de halve finale tussen Frankrijk en België in het Hazard Village in Braine-le-Comte.
FOTO PHOTO NEWS Premier Charles Michel kijkt samen met zijn vrouw Amélie Derbaudren­ghien naar de halve finale tussen Frankrijk en België in het Hazard Village in Braine-le-Comte.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium