Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Autowrak na twee maanden nog steeds in muur van textielbed­rijf

Administra­tieve rompslomp verhindert takeling wagen van dronken chauffeur

- MARGO TILBORGHS

Midden mei reed een dronken chauffeur een Kalmthouts­e textielwin­kel binnen. Bijna twee maanden later staat de auto nog steeds onaangeroe­rd op dezelfde plek. De administra­tieve rompslomp blijft immers maar aanslepen.

In de nacht van 19 mei rijdt een Roemeense dronken chauffeur om 0.45u het gebouw van P.P. Textiel binnen in Nieuwmoer (Kalmthout). Enkele dakplaten en betonnen blokken van de oude kippenstal donderen naar beneden en komen op de wagen terecht. Als bij wonder komt de chauffeur er zonder kleerscheu­ren vanaf. De ravage is groot. Toch blijven zaakvoerde­rs Chris en Rudi Smeets positief en zijn ze vastbeslot­en om de zaak weer op te bouwen. Alleen duurt dat langer dan voorzien. Het bezorgt hen kopzorgen en slapeloze nachten.

“Het is de tweede keer dat een auto de zaak binnenrijd­t”, zegt Chris Smeets. “Hoe erg ook, je bent toch blij dat er geen doden of zware gewonden vallen. De antieke toog valt niet meer te redden. Voor de verzekerin­g is hij van weinig of geen waarde, maar zelf heb ik er een emotionele band mee. Het is een familiestu­k uit mijn geboorteja­ar 1957. Al zijn dat maar materiële dingen.”

Asbest

Omdat er mogelijk sprake was van asbest in het dak, kon het autowrak niet meteen worden verwijderd. De brandweer stutte de muren en er moest gewacht worden op experts. “Dat de auto na bijna twee maanden nog steeds niet is weggehaald, is jammer”, zegt Chris. “Onze zaak bestaat veertig jaar en ons feestjaar is stilaan voorbij. De mallemolen begint wanneer verschille­nde verzekerin­gsmaatscha­ppijen de stand van zaken opmaken. Het lukt niet om gezamenlij­k af te spreken, en wanneer er dan ook nog administra­tieve fouten gebeuren, moeten die eerst worden rechtgezet. Zo sleept het nu aan tot de start van het bouwverlof, waardoor de auto dus ten vroegste op 6 augustus zal kunnen worden weggehaald. Toch proberen we positief te blijven. Natuurlijk is het vervelend dat het allemaal zo lang duurt, maar ik geloof erin dat iedereen zijn best doet. Ik hoop dat de dronken chauffeur van de wagen tot inzicht is gekomen en nooit meer dronken achter het stuur kruipt.”

Wauthier Robyns, directeur van verzekerin­gsmaatscha­ppij Assuralia, kent de reden niet waarom de auto in kwestie nog steeds niet getakeld is. “Het is denkbaar dat verzekeraa­rs een deskundige aanduiden om samen tot expertise van de schade over te gaan. Het feit dat het gaat om een Nederlands­e auto, of dat het zou kunnen gaan om een onverzeker­de of gestolen auto, hoeft niet te betekenen dat de vergoeding van het slachtoffe­r uitzichtlo­os zou zijn. Ik heb ook geen weet van instructie­s van het parket waardoor de plaats van het ongeval niet vrijgegeve­n wordt, noch van vertraging in het opruimen van golfplaten waar mogelijk asbest in zou zitten.”

Noodgedwon­gen dicht

Wat er ook van zij, ondertusse­n ligt alles er nog steeds onaangeroe­rd bij. De zaak blijft voorlopig dus noodgedwon­gen dicht. Het kan ook niet anders, want er is instorting­sgevaar bij de ingang van het gebouw. “En een andere locatie zoeken, is voor ons ook geen optie”, zegt Chris.

 ?? FOTO RR ?? De situatie vandaag. De auto is nog steeds niet verwijderd, waardoor het textielbed­rijf noodgedwon­gen gesloten is.
FOTO RR De situatie vandaag. De auto is nog steeds niet verwijderd, waardoor het textielbed­rijf noodgedwon­gen gesloten is.
 ?? FOTO RR ?? Een dronken chauffeur rijdt zijn auto op 19 mei in de gevel van het textielbed­rijf in Kalmthout.
FOTO RR Een dronken chauffeur rijdt zijn auto op 19 mei in de gevel van het textielbed­rijf in Kalmthout.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium