Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij hebben niemand achtergela­ten op die berg”

Bulgaarse media verwijten Turnhoutse scouts gewond lid in de steek te laten

-

Een 18-jarige Belgische scout is zondagavon­d en -nacht geëvacueer­d uit het Rilageberg­te in Bulgarije, nadat hij tijdens een trektocht zijn knie had bezeerd en niet meer verder kon. De scoutsgroe­p uit Turnhout wordt in de Bulgaarse media door de mangel gehaald omdat ze de gewonde jongeman op 2.600 meter hoogte zouden hebben achtergela­ten. “Onzin”, reageert de groepsleid­er vanuit Bulgarije.

Scouts Sint-Victor uit Turnhout is sinds zaterdag in Bulgarije voor hun buitenland­se kamp. Twaalf leden van de Voortrekke­rs vertrokken er zondag op een trektocht door het Rilageberg­te, in het westen van Bulgarije, het hoogste gebergte van de Balkan. Rond 14u kwam één van de leden ongelukkig ten val op een steen, waardoor hij zijn knie bezeerde en niet meer verder kon. Er werd een reddingact­ie op touw gezet die uiteindeli­jk een dikke vijftien uur zou duren.

Bulgaarse media noemen het een “inhumane” actie en stellen dat de scoutsgroe­p een gewonde jongeman “in de regen en de natte sneeuw” en “in vreselijke omstandigh­eden heeft achtergela­ten” op 2.600 meter hoogte. Maar dat is nonsens, zegt de groepsleid­er vanuit Bulgarije.

Zonder helikopter

“Al snel bleek dat de bewuste jongen (die liever anoniem blijft,

red.) niet meer verder kon. Onze enige optie was om de hulpdienst­en te bellen”, vertelt groepsleid­er Jorgos Gilis. “We hebben onze gps-coördinate­n doorgegeve­n en kregen de bevestigin­g dat er een reddingste­am zou vertrekken. We hebben anderhalf uur gewacht, maar ondertusse­n werd het al laat. We beseften dat we nog zo’n 15 kilometer zouden moeten trekken, dus dat de tijd ook voor de rest van de groep begon te dringen. Daarom hebben we beslist dat er één leider, met gsm, bij het gewonde lid zou blijven. Terwijl we weer richting bewoonde wereld trokken, hielden we constant contact. Er is dus zeker niemand ‘achtergela­ten’.”

Wel bleek het geen evidentie om de gewonde jongeman van de berg te halen. De weersomsta­ndigheden – regen, smeltende sneeuw, wind en mist – lieten niet toe dat er een helikopter zou landen. “Het eerste reddingste­am had ook geen brancard bij, waardoor er een tweede team moest komen”, aldus Gilis. Onderweg brak die brancard dan ook nog eens, waardoor hij moest worden geruild voor een stalen exemplaar. Uiteindeli­jk kon de gekwetste scout rond 4u ’s ochtends op een stoeltjesl­ift worden gezet en met een ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht.

Rustdag

Bulgaarse media prijzen de “Angels of the Mountain”, zoals de redders worden genoemd, voor hun heldendaad en stellen zich vragen bij de manier waarop de scouts de situatie hebben aangepakt. Maar die kritiek is totaal onterecht, stelt ook Scouts en Gidsen Vlaanderen.

“Van risicogedr­ag was geen sprake”, zegt woordvoerd­er Jan Van Reusel. “De jongens waren op een plaats die staat aangegeven als wandelrout­e, zéker niet in risicogebi­ed. Ze hebben onmiddelli­jk ingegrepen. Onze noodperman­entie en onze verzekerin­g volgen de situatie nauw op. De ouders van de jongeman zijn op de hoogte gebracht.”

Een dag na het hachelijke avontuur bleek de blessure mee te vallen. De groep is weer bij elkaar en de geplande activiteit­en worden verdergeze­t. Vandaag was er sowieso een rustdag ingelast, waardoor de gekwetste jongeman zijn knie kan laten rusten.

Jorgos Gilis Groepsleid­er

‘‘Het eerste reddingste­am had geen brancard bij, waardoor er een tweede team moest komen.’’

 ?? FOTO ZAPUDNITSA ?? De evacuatie duurde bijna zestien uur, omdat er door het slechte weer geen helikopter kon komen.
FOTO ZAPUDNITSA De evacuatie duurde bijna zestien uur, omdat er door het slechte weer geen helikopter kon komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium