Gazet van Antwerpen Stad en Rand

17 roofvogels in beslag genomen bij Nijlenaar

Papierwerk na een jaar nog niet in orde

- (mm, bepr)

Bij een dierenspec­iaalzaak in Nijlen zijn dinsdagoch­tend zeventien grote roofvogels in beslag genomen. Er was een probleem met de papieren rond de herkomst van de vogels.

Van enige verwaarloz­ing is geen sprake. De vogels verkeerden allemaal in goede gezondheid en zaten in aangepaste kooien. Wel was er een probleem met de administra­tie. De eigenaar van de dieren had van de controle-instanties namelijk een jaar de tijd gekregen om de nodige papieren in orde te brengen. Toen dat bij een controle enkele weken geleden nog niet in orde bleek, werd beslist de dieren weg te halen. Daarom werd dinsdagoch­tend binnengeva­llen aan de Bouwelsest­eenweg in Nijlen, met medewerkin­g van het controle-orgaan Cites, de lokale politie Berlaar-Nijlen en het Natuurhulp­centrum in Opglabbeek.

Specialist­en vingen de grote roofvogels, zodat ze naar het Natuurhulp­centrum gebracht konden worden. Onder andere een Maleisisch­e bosuil, Afrikaanse oehoe’s, een Boeboekuil en Caracara’s zijn bij de handelaar in beslag genomen.

“De dieren maakten deel uit van zijn privé-collectie. Ze stonden niet in de winkel. Het probleem voor die handelaar was dat hij de herkomst van zijn vogels niet kon bewijzen. Een jaar heeft hij de tijd gehad om alle papieren bij elkaar te zoeken. Maar dat lukte niet. Vandaar de inval en de inbeslagna­me”, zegt Sil Janssen, voorzitter van het Natuurhulp­centrum.

In Opglabbeek werden speciale noodkooien gebouwd om de omvangrijk­e exotische roofvogelc­ollectie onderdak te geven. “We wisten dat deze collectie ging komen en hebben ons dus voorbereid. Want ze allemaal samen zetten gaat niet. Daar komt prul van”, zegt Janssen.

De Nijlenaar is zijn collectie nu wellicht definitief kwijt. “We gaan er van uit dat de vogels aan ons worden toegewezen en dat we dan snel op zoek kunnen naar een nieuwe thuis”, klinkt het bij het Natuurhulp­centrum.

In een diepvrieze­r vonden de inspecteur­s ook nog zeven kadavers. “Die had de man bijgehoude­n nadat ze gestorven waren”, klinkt het.

 ?? FOTO'S DICK DEMEY ?? Beelden van in beslag genomen dieren: een sakervalk, een Afrikaanse oehoe en een witruggier.
FOTO'S DICK DEMEY Beelden van in beslag genomen dieren: een sakervalk, een Afrikaanse oehoe en een witruggier.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium