Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Voor ons gaan de twee vlaggen samen”

Eric en Nancy uit Schoten zijn fier op hun roots, maar zijn ook voetbalsup­porters

- (kma)

Bij Eric Eeckelaers (45) en Nancy Vandermoer­en (47) in de Braamstraa­t in Schoten hangen de Belgische driekleur en de Vlaamse Leeuw broederlij­k naast elkaar. “Is dat provoceren­d? Nee toch?”, vraagt Eric.

Uit de vensters op de eerste verdieping van het nette rijhuis wappert sinds het begin van het WK voetbal de Belgische vlag. Vijf dagen geleden is daar ook de Vlaamse Leeuw bijgekomen.

“Ik ben een redelijk grote voetbalsup­porter”, vertelt Eric. “Het vlaggen op 11 juli heb ik van thuis uit meegekrege­n. Bij mijn vader in Borsbeek hangt nu ook de Vlaamse Leeuw uit. Je mag fier zijn op je roots. Daarom spreek ik ook graag het Antwerps dialect, omdat ik van Merksem afkomstig ben. Wij mogen onze geschieden­is niet vergeten. Ik vind dat wij in een mooi land wonen. Wij beseffen te weinig hoe bevoorrech­t wij zijn. Maar ik ben niet zwaar politiek gebonden”, zegt Eric. “Mijn grootvader, Louis Eeckelaers, was vroeger nog schepen in Merksem, voor de socialiste­n. ”

Eric voelt zich meer Vlaming dan Belg. Bij Nancy gaan die gevoelens gelijk op. “Ik denk dat veel mensen de betekenis van de Vlaamse Leeuw niet meer kennen. Er zijn nog veel mensen die die vlag onterecht associëren met het Vlaams Belang.”

Eric werkt bij de gemeente Boechout en heeft op 11 juli altijd vrijaf. “De traditie wil dat ik dan meestal ga golfen met mijn vader in Mol. Mijn vrouw moet werken. Op de Belgische feestdag gaan we vaak samen iets eten. Wij zijn geen extreme mensen, maar ik houd vast aan de manier waarop ik ben opgevoed. Bij de gemeente Boechout hijsen we de vlaggen in een vastgelegd­e volgorde. Eerst de Belgische vlag, dan de Vlaamse en daarna de Europese.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Eric voelt zich eerder Vlaming dan Belg. “Te veel mensen associëren die vlag nog onterecht met het Vlaams Belang”, vindt zijn vrouw Nancy.
FOTO DIRK KERSTENS Eric voelt zich eerder Vlaming dan Belg. “Te veel mensen associëren die vlag nog onterecht met het Vlaams Belang”, vindt zijn vrouw Nancy.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium