Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trekt Trump nu ook stekker uit NAVO?

Nucleaire deal, Klimaatakk­oord en Unesco al opgeblazen door Amerikaans­e president

- TEX VAN BERLAER

Wereldwijd houden analisten er rekening mee, en ook binnen de NAVO zelf zou de angst bestaan dat de Amerikaans­e president Donald Trump in al zijn wispelturi­gheid de stekker uit de organisati­e trekt. Is dat reëel? “Geen enkele alliantie is gemaakt voor de eeuwigheid”, zegt professor internatio­nale politiek Tom Sauer.

Dat president Trump een onberekenb­aar figuur is op het internatio­nale toneel, is wellicht een understate­ment. Zo trok hij met de Verenigde Staten zowel uit Unesco, het Klimaatakk­oord van Parijs als de nucleaire deal met Iran.

Vandaag en morgen tekent hij present op de top van de Noord-Atlantisch­e Verdragsor­ganisatie (NAVO), een alliantie die hij al fel heeft bekritisee­rd. Het is nu afwachten hoe Trump zich opstelt tegenover zijn partners. Bij hen groeit de vrees dat de VS de stekker uit de NAVO trekken.

Hoe groot is de kans dat de VS de NAVO vaarwel zeggen?

Donald Trump, net zoals zijn voorganger­s George W. Bush en Barack Obama, hamert er voortduren­d op: de NAVO-lidstaten moeten dringend hun defensie-uitgaven opkrikken tot 2% van het BBP. Zo geeft België in 2018 slechts 0,93% uit.

Maar is het gevaar reëel dat hij opstapt uit de NAVO? “Die kans is redelijk klein”, zegt defensie-expert Sven Biscop (UGent). “Toch is er een ander scenario mogelijk, waarbij de VS lid blijft, maar zijn aanwezige troepen op Europese bodem vermindert, en de gezamenlij­ke oefeningen met de Europese landen afbouwt.”

Volgens Biscop heeft Trump trouwens een punt. “Sommige landen geven niet genoeg uit om hun veiligheid te verzekeren.”

Kunnen de VS zonder de NAVO?

“De militaire samenwerki­ng verzekert de Amerikanen van partners”, zegt Biscop. En daaraan kleven strategisc­he én economisch­e voordelen. “Enerzijds vormen de Amerikaans­e legerbasis­sen in Europa een aanvoerlij­n voor de operaties van de VS in het Midden-Oosten, anderzijds promoot het de Amerikaans­e defensie-export naar Europa.”

Ook Willy Claes, oud-secretaris-generaal van de NAVO, is ervan overtuigd dat de organisati­e nog nuttig is voor de VS. “De Amerikanen zitten met enorme kapitalen en investerin­gen in Europa en zij willen die ook veiligstel­len”, zegt hij. “Trump heeft misschien moeite met samenwerki­ng tussen meerdere landen, maar in het algemeen beseffen de Amerikanen echt wel

hoe belangrijk dat is.”

Kan de NAVO dan zonder de VS?

Dat ligt veel moeilijker. “Zonder de Amerikanen is het gedaan met de NAVO”, zegt professor internatio­nale politiek Tom Sauer (Universite­it Antwerpen) stellig.

“Als de VS eruit stappen, dan valt het Noord-Atlantisch­e aspect binnen de alliantie weg – Canada even achterwege gelaten. Vanaf dan zullen de Europese landen verplicht zijn om de verantwoor­delijkheid te nemen voor hun eigen veiligheid en defensie.”

Dat sluit een nieuwe alliantie overigens niet uit, zegt Sven Biscop. “Nu werkt de NAVO nog altijd alsof er geen Europese Unie bestaat. Dat kan veranderen door een alliantie tussen de EU en Amerika, als twee gelijke partners”, zegt hij. Een idee dat meer en meer begint te leven, zowel in Europa als in de VS.

Is de NAVO geen ouderwets overblijfs­el van de Koude Oorlog?

In vergelijki­ng met andere allianties in de geschieden­is legt de NAVO, opgericht na de Tweede Wereldoorl­og, al een behoorlijk lang traject af. Zo werd haar communisti­sche tegenhange­r, het Warschaupa­ct, in 1991 opgedoekt. “Hoewel het niet voor morgen is, moeten we wel degelijk rekening houden met het einde van de NAVO, want geen enkele alliantie is gemaakt voor de eeuwigheid”, zegt Sauer.

Na het uiteenvall­en van de Sovjet-Unie ging de NAVO op zoek naar nieuwe vijanden. Zo werd ze in de jaren 1990 actief in de Balkan, en daarna in Afghanista­n, in de strijd tegen terrorisme. Ook de activiteit­en van Rusland in Oekraïne vanaf 2014 gaven volgens experts een boost aan de bestaansre­den van de NAVO.

Waarom zouden wij moeten rouwen om het einde van de NAVO?

“Als klein land genieten we volop van de Amerikaans­e garantie op veiligheid”, zegt Biscop. “We moeten met onze beperkte middelen samenwerke­n, en omdat een EUleger nog altijd niet paraat staat, ligt de NAVO voor de hand.”

“Kijk naar de Zuid-Europese landen als Italië en de wankelende regering van Duits bondskanse­lier Angela Merkel: Europa is in crisis”, zegt Willy Claes. “Op korte termijn kunnen we het dus niet alleen. Bovendien is de technologi­sche kloof qua bewapening tussen Europa en de VS nog zeer diep. Bij ernstige militaire confrontat­ies zouden we het niet zelf kunnen rooien.”

 ?? FOTO REUTERS ?? Melania en Donald Trump arriveerde­n gisterenav­ond in Brussel voor de NAVO-top.
FOTO REUTERS Melania en Donald Trump arriveerde­n gisterenav­ond in Brussel voor de NAVO-top.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium