Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bomen kappen om natuur te redden

Biologen willen Kempense naaldbosse­n vervangen door heide om meer grondwater vast te houden

-

Mislukte oogsten, brandgevaa­r en waterschaa­rste. De droogtes die we deze en vorige zomer meemaakten, zullen zich blijven herhalen. Daarom richten Antwerpse biologen hun pijlen op de Kempense naaldbosse­n. Die moeten sneuvelen voor ons kraanwater. “Zo’n naaldbos kun je vergelijke­n met een geasfaltee­rde parking.”

Door klimaatver­andering groeit het risico op droge en warme zomers alleen maar. Om waterschaa­rste te voorkomen, onderzoekt bioloog Jan Staes (UAntwerpen) samen met collega’s of naaldbosse­n kunnen worden omgevormd tot heidelands­chappen, die meer water vasthouden.

“Zo’n naaldbos is vergelijkb­aar met een geasfaltee­rde parking”, vertelt Staes. “Druppels blijven aan de naalden hangen en de neerslag die toch op de grond valt, verdampt op een laag dorre naalden.” Zo kan maar weinig water de bodem infiltrere­n.

Natuurpunt is er niet rouwig om. “Veel Kempische naaldbosse­n zijn niet meer dan akkers met bomen erop”, zegt Frederik Naedts van Natuurpunt. “Ze laten weinig ruimte voor andere planten en dieren. Die bossen horen hier eigenlijk niet thuis en hebben hun belangrijk­ste functie verloren.” Want op enkele uitzonderi­ngen na, zijn Kempense dennenbome­n aangeplant om hout te leveren aan de mijnbouw. In 1992 sloot de laatste mijn. Een heropening staat niet op de agenda. Intussen staan de bossen wel op zandgrond, die ideaal is om neerslag op te vangen.

Liefst heide

Ongeveer de helft van het Vlaamse leidingwat­er is opgepompt grondwater. De reserves bevinden zich voornameli­jk in de Kempen, waar een zandlaag en onderligge­nde krijtlaag ideaal zijn om water honderden jaren vast te houden.

Staes wil samen met Natuurpunt, de provincie en watermaats­chappij Pidpa 8,5 hectare dennenbos omvormen tot loofbos en heidelands­chap. “Een eiken- of berkenbos laat zeker in de winter meer water door dan een dennenbos. Bovendien behoort het tot onze inheemse natuur.”

Heide is volgens de bioloog de beste optie. “Dat heeft weinig loof en ondiepe wortels die relatief weinig water opnemen.”

In het natuurgebi­ed Averbode Bos en Heide werden zo’n acht jaar geleden al naaldbomen verwijderd voor heide- en veengebied. “De impact overtreft alle verwachtin­gen”, vertelt Naedts. “We zien opnieuw open water. Dat dennenbome­n zo’n negatieve impact hebben op het grondwater, wisten we niet.”

 ?? FOTO NATUURPUNT FOTO HANS OTTEN FOTO TOMMY MAES ?? Den Rooy (Hoogstrate­n): 3 hectare dennenbos wordt tot heidelands­chap omgevormd, er worden drainagegr­achten gedempt en er zal geplagd worden.
Herentals
Heiberg (Herentals): 2,5 hectare dennenbos wordt omgevormd tot heidelands­chap en zal begraasd...
FOTO NATUURPUNT FOTO HANS OTTEN FOTO TOMMY MAES Den Rooy (Hoogstrate­n): 3 hectare dennenbos wordt tot heidelands­chap omgevormd, er worden drainagegr­achten gedempt en er zal geplagd worden. Herentals Heiberg (Herentals): 2,5 hectare dennenbos wordt omgevormd tot heidelands­chap en zal begraasd...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium