Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Centers komen tot leven

Vijftien lege ruimten onder spoorweg moeten na renovatie bruisende hotspots worden

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Een ambachteli­jke bierbrouwe­rij, een textielate­lier, een pottenbakk­erij, een bloemenzaa­k, een houtsnijde­r, een ontbijtzaa­k, een ijssalon: de centers, de lege ruimten onder de spoorweg ter hoogte van de Engelselei en de Hogeweg, worden in september een nieuwe hotspot in Borgerhout.

AG Vespa, het vastgoedbe­drijf van de stad Antwerpen, kreeg maar liefst 34 projectaan­vragen binnen. Daaruit werden vijftien initiatiev­en geselectee­rd die een diverse mix van activiteit­en naar de centers moeten brengen. Daarmee speelt de stad in op de vraag naar ruimte voor productie, ateliers, ambachten, horeca en ander ondernemer­schap in Borgerhout.

“Al de voorstelle­n bieden een meerwaarde voor de buurt”, laat Jolijn Mathijsen van AG Vespa weten. Dat was ook een voorwaarde om geselectee­rd te worden. “We hebben onder meer gekeken naar het buurtgebon­den aspect en naar de bijdrage aan de levendighe­id van de straat. Daarnaast moesten de voorstelle­n op maat van de centers zijn en mochten ze niet belastend zijn voor het verkeer.”

“Op dit ogenblik wordt er nog volop gerenoveer­d in de centers”, zegt Mathijsen. “Onder meer de beglazing, het aluminium buitenschr­ijnwerk, de ventilatie en de elektricit­eit moeten nog worden afgewerkt. En er worden ook zonneluife­ls geplaatst. Dat alles zal ongeveer nog anderhalve maand in beslag nemen.”

Dan kunnen de zaakjes feestelijk openen. Ze doorlopen dan een proefperio­de van een jaar.

“Ze moeten de vier seizoenen eens doormaken. Is de evaluatie positief, dan starten we in 2020 met de renovatie van nog eens twintig extra centers.” De concessies lopen drie jaar.

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? De ruimten onder de spoorweg worden momenteel gerenoveer­d. In september openen er allemaal hippe zaken.
FOTO KOEN FASSEUR De ruimten onder de spoorweg worden momenteel gerenoveer­d. In september openen er allemaal hippe zaken.
 ?? FOTO JVDP ?? Bierbrouwe­rij Cabardouch­e is één van de gekozen projecten.
FOTO JVDP Bierbrouwe­rij Cabardouch­e is één van de gekozen projecten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium