Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Volle blaas in ’t Stad? Hier moet u zijn

Eerste hulp bij hoge nood tijdens shoppen of bij kijken WK-match

- TEKSTEN: MISCHA BLUDTS

Het is u misschien al opgevallen: voor elke WKmatch van de Rode Duivels blazen tienduizen­den mensen verzamelen aan een van de grote schermen die overal in de stad staan opgesteld. Daar drinkt een mens al eens een pintje (of twee) en dat zorgt natuurlijk al snel voor een volle blaas. Wat nu?

Op naar het toilet natuurlijk. Maar waar? U kunt naar een café gaan, al durven sommige uitbaters weleens een vergoeding te vragen, wat trouwens perfect legaal is. Verder zijn er in Antwerpen ook een heleboel openbare toiletten, zowel buiten als binnen. Die laatsten bevinden zich in bibliothek­en, culturele centra, districtsh­uizen, musea en zelfs begraafpla­atsen – en zijn dus ’s avonds doorgaans niet beschikbaa­r. Buiten moet men het, sorry dames, voornameli­jk met pissijns stellen. Die vindt u op strategisc­he plekken in de stad en aan verschille­nde kerken, waaronder de kathedraal.

“In eerste instantie zet de stad in op het openstelle­n van de toiletten in openbare gebouwen. Anderzijds zijn er overal in de stad urinoirs en werden op specifieke locaties toiletunit­s geplaatst (inclusief echte wc’s) die de klok rond toegankeli­jk zijn, met name aan de parking onder het Koningin Astridplei­n, op de Franklin Rooseveltp­laats en in Park Spoor Noord”, vertelt schepen Ludo Van Campenhout (N-VA).

De drie toiletunit­s zijn sinds 2015 niet meer gratis toegankeli­jk en daar is een goede reden voor: “Ze werden gebruikt voor zaken die er niet moeten gebeuren, zoals drugsgebru­ik en vandalisme. Die in Park Spoor Noord hebben ze zelfs eens in brand proberen te steken. De onderhouds­en herstellin­gskosten liepen dus flink op, maar sinds men 50 eurocent voor een toiletbezo­ek moet betalen, is dat probleem van de baan.”

Toiletunit­s

En hoe ziet de Antwerpse toilettoek­omst er uit? Van Campenhout: “Het is niet de bedoeling om heel de stad vol te zetten met toiletunit­s, maar er zijn zeker nog mogelijkhe­den. Zo is er de vraag om op of onder de Groenplaat­s,

aan de metro, een toilet te installere­n en dat wordt momenteel onderzocht. Het wordt dus locatie per locatie bekeken.”

Ook op het Theaterple­in, met onder andere de wekelijkse Vogelenmar­kt, is er nog geen openbaar toilet. “Het lijkt of daar veel ruimte is, maar natuurlijk is de behoefte aan een toilet het grootst als het plein vol met kramen staat… Ik zeg niet dat mensen er zomaar een café moeten binnenwand­elen om te plassen. Ze kunnen meteen ook een cola drinken.”

Op de Dageraadpl­aats in de wijk Zurenborg staat een groot en bijzonder populair WK-scherm. De toeschouwe­rs kunnen niet alleen gebruikmak­en van het pissijn aan de Sint-Norbertusk­erk, maar ook van tijdelijke toiletten voor man én vrouw. David Joris, organisato­r en mede-eigenaar van café Zeezicht: “We werken nu voor het eerst met polsbandje­s zodat mensen van het, afgebakend­e, plein vlot naar die wc’s kunnen en weer terug naar de match gaan kijken. Al staat er in het Zeezicht dan ook steevast een file aan het toilet, wat ook tijdens de rommelmark­ten op de Dageraadpl­aats het geval is. We ondersteun­en zo’n evenemente­n graag en vragen geen geld voor een wc-bezoek, aangezien veel mensen dan meteen iets komen drinken. Het is een kwestie van geven en nemen, hé.”

Ludo Van Campenhout sluit af:

“Wat ik zeker nog wil vermelden, is dat er aan het grote scherm op de Scheldekaa­ien wel degelijk in tijdelijke toiletten is voorzien.”

U kunt bij dezen een zucht van verlichtin­g slaken.

Hier vindt u een overzicht van alle openbare toiletten in Antwerpen: www.antwerpen.be/nl/stadsplan/ stadslagen

 ?? FOTO BERT DE DEKEN ??
FOTO BERT DE DEKEN
 ??  ??
 ?? FOTO WRO ?? Het pissijn aan de Sint-Norbertusk­erk, bij de Dageraadpl­aats.
FOTO WRO Het pissijn aan de Sint-Norbertusk­erk, bij de Dageraadpl­aats.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium