Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Driesje en Kevin scoren het best”

Gepersonal­iseerde WK-eclairs moeten teleurstel­ling van nederlaag tegen Fransen doen vergeten

- MARGO TILBORGHS

Ze smaken verdomd lekker, die duivelse eclairs van bakkerij Van Thillo in Essen. Ze vlogen gisteren dan ook als zoete broodjes over de toonbank. Negenhonde­rd stuks, verdeeld over drie winkels in Essen, Kalmthout en Hoogstrate­n.

Iedereen moedigt onze Rode Duivels aan. Ook zelfstandi­gen doen daar graag aan mee. “Het idee kwam van mijn dochter Jenthe”, zegt bakker Eric Van Thillo. “Waarom geen eclairs?, zei ze. Het is een Frans recept dat bij iedereen goed scoort, maar hopelijk scoren vanavond onze Belgen toch nog beter.”

Dat de eclairs zo’n hype zouden worden, had de bakker niet kunnen voorspelle­n. “We zijn gestart met een 200-tal eclairs, maar die waren zo de deur uit. Via sociale media bereikte het nieuws algauw iedereen en voor we het wisten, kwamen de bestelling­en binnen. Ik had al heel de nacht gewerkt, maar werd uit mijn bed geroepen om opnieuw aan de slag te gaan. Op de eclairs staan de namen van alle voetballer­s en zelfs coach Roberto Martínez werd niet vergeten.”

De namen werden door Eric eigenhandi­g op elke eclair geschreven. Het was bij momenten toch even afzien, het was amper bij te houden. Dochter Jenthe sprong graag bij en merkte dat sommige eclairs vlotter de deur uitgingen dan andere. “Driesje Mertens is toch de favoriet”, zegt ze. “Maar ook Kevin De Bruyne gaat vlot over de toonbank. Soms bestellen ze de hele ploeg, inclusief de coach Roberto Martínez. Het is enorm hoe Belgen maar ook Nederlande­rs, we wonen hier per slot van rekening vlak bij de grens, onze nationale voetbalplo­eg steunen. Want ook van over de grens komen ze hier eclairs halen.”

En de pronostiek? “Ik zeg strafschop­pen en daardoor scoren de Duivels”, zegt bakker Eric. “Ik gok op 2-1 voor België”, denkt dochter Jenthe.

Helaas liep de wedstrijd anders af, want het WK eindigde voor de Rode Duivels. In het voetbaldor­p heerste een gelaten sfeer en droop het meest volk meteen weer huiswaarts. Sommigen hadden tranen in de ogen. Verliezen kwam hard aan. En die eclairs van de warme bakker? Ach, die eten we dan maar als troost.

Alsof de duivel ermee gemoeid was, maar net op het moment dat de Fransen de bal in het Belgische doel schopte, viel in verschille­nde Essense wijken de stroom uit. Gelukkig was daar geen sprake van in het voetbaldor­p naast het gemeentehu­is.

Eric Van Thillo

Bakker

‘‘Ik ben speciaal weer opgestaan om eclairs bij te maken.’’

 ??  ?? Opwinding en hoop tijdens de match...
Opwinding en hoop tijdens de match...
 ?? FOTO'S MATI ?? … en teleurstel­ling erna.
FOTO'S MATI … en teleurstel­ling erna.
 ??  ?? Bakker Eric en zijn dochter.
Bakker Eric en zijn dochter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium