Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Festivalha­l niet geschikt voor groot WK-event”

Geen kleine of grote finale op groot scherm

- (kma)

Het werelddans­festival Hello! Schoten loopt vrijdag af. Toch zal in het weekend geen troostfina­le of grote voetbalfin­ale van het WK in de festivalha­l worden getoond. Ook vrijdag en gisteren was dit enkel voor medewerker­s.

Dinsdag mochten de gastgezinn­en, medewerker­s en vrijwillig­ers van Hello! Schoten de halve finale van de Rode Duivels volgen op groot scherm in de festivalha­l in het park. Ook vrijdag waren zij uitgenodig­d om de match tegen Brazilië samen te beleven. Er was toegangsco­ntrole aan de ingang.

“Een weloverwog­en keuze”, vertelt burgemeest­er Maarten De Veuster (N-VA). “De festivalha­l heeft een maximumcap­aciteit. Er zijn 500 medewerker­s, 300 mensen van gastgezinn­en en 300 dansers. Bovendien staat de festivalha­l vol dure apparatuur. Het is geen café. In Schoten zijn er mogelijkhe­den genoeg om elders op groot scherm te gaan zien, zoals in cafés of bij sportveren­igingen.”

Steven Goossens, woordvoerd­er van Hello! Schoten, bevestigt dit. “Je moest in het kader van de vei- ligheid relatief lang op voorhand een aanvraag doen bij de gemeente om een groot scherm te mogen zetten. Dat wij dit nu voor onze vrijwillig­ers organisere­n, is een compromis. Bovendien zijn wij een vzw, waarvan de bestuurder­s persoonlij­k aansprakel­ijk zijn bij ongevallen. Stel dat iemand van de tribune valt? Zaterdag de troostfina­le of zondag de finale uitzenden op groot scherm is geen optie, want vrijdagnac­ht starten we met de opruim. Tegen zaterdagmi­ddag zijn licht- en geluidsins­tallaties allemaal al weg.”

Het festival zelf heeft maar beperkt te lijden onder de WK-hype. “De kwaliteit van de groepen ligt heel hoog dit jaar. Vrijdag was de opkomst groot in het park, en ook zaterdag was het goed. Alleen zondagnami­ddag was de opkomst voor de betalende voorstelli­ng iets minder dan andere jaren, maar er was wel veel volk in het park voor de optocht. Maandagnam­iddag was zelfs een van de best verkochte maandagvoo­rstellinge­n van de voorbije jaren.”

Woensdag en vrijdag om 20u zijn de laatste voorstelli­ngen, gevolgd door samendans. Wie zeker wil zijn van een ticket, kan best niet wachten tot vrijdag. www.helloschot­en.be.

 ?? FOTO KMA ?? De Mexicaanse dansers op het podium in de festivalha­l.
FOTO KMA De Mexicaanse dansers op het podium in de festivalha­l.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium