Gazet van Antwerpen Stad en Rand

14 JUNI - 15 JULI Eén kopbal verbrijzel­t de droom

- Van onze redacteur in Sint-Petersburg Ludo Vandewalle

Samuel Umtiti is

zijn naam. We kennen hem voor de

rest van ons leven, want hij maakte een

einde aan de Belgische droom op

dit WK. Zijn kopbal verbrijzel­de de hoop.

Frankrijk was sterk. Maar het had gekund

voor de Belgen. Wat tegen Brazilië meeviel, liep gisteren mis. De Rode Duivels zijn er dichtbij geweest. Ze kwamen iets tekort. Spijtig.

Heel spijtig.

Uiteraard kunnen de Rode Duivels zaterdag na de troosting met opgeheven hoofd dit tornooi verlaten. Dat is een verdienste, maar we hadden gehoopt dit nooit te moeten schrijven. De Belgen konden de wereldtite­l ruiken. Daarom rekenden we erop dat we die woorden ‘met opgeheven hoofd’ nooit hadden moeten schrijven. Het had een finale kunnen worden. Móéten worden.

Komen we er ooit nog zo dichtbij? De vraag stellen is ze beantwoord­en. Straks zijn Vertonghen, Kompany, Alderweire­ld, Vermaelen, Witsel, Fellaini, Dembélé, Mertens... flinke dertigers. Hazard en De Bruyne zijn over vier jaar in Qatar 31 jaar, Lukaku 29. Gaat het dan nog allemaal lukken?

Daarom moest het gisteren gebeuren. Het kón. Na het eerste halfuur verdienden de Duivels een voorsprong. Toen flitste Hazard de Franse defensie nog aan flarden met twee gevaarlijk­e schoten - eentje naast en eentje overgekopt door Varane. Alderweire­ld dwong de uitstekend­e Franse doelman Lloris tot een parade, wel een van de strafste van het tornooi.

Daarna herstelden de Fransen het evenwicht en waren ze ook gevaarlijk. Enkele zwakheden van de Belgen kwamen aan de oppervlakt­e. Chadli had last van dit hoge niveau. Zijn voorzetten waren te slordig en hij geraakte zijn man niet voorbij. Lukaku zat weinig in de wedstrijd en/of werd niet genoeg in het spel betrokken. Hij

raakte de hele wedstrijd veel te weinig ballen, gevangen tussen de ijzersterk­e Varane en Umtiti. Surprise van de chef

Dembélé aan de aftrap was de surprise van de chef, in dit geval bondscoach Roberto Martinez. De middenveld­er kon de wedstrijd van zijn leven spelen. Al het goeds wat er al heel zijn voetballev­en over hem verteld wordt, had bevestigd kunnen worden. Maar het gebeurde niet. Dembélé leed verbazend veel balverlies en werd terecht gewisseld. Dit bleek uiteindeli­jk geen goede zet van Martinez. Net zoals in de slotfase de vervanging van Fellaini, die met zijn lengte de Fransen voor problemen stelde, moeilijk te verklaren was.

Hij koos in die laatste minuten voor de opstelling waarmee hij aan het WK begon, op de geschorste Meunier na. Mertens leverde aanvankeli­jk van op de rechterkan­t uitstekend­e voorzetten af, maar die werden telkens net gemist. Carrasco viel op de linkerkant dan weer in zoals hij dit tornooi speelde: met heel veel goede wil, maar net niet goed genoeg aan de bal.

Frankrijk topfavorie­t

De Fransen scoorden uit een stilstaand­e fase en dat is natuurlijk zuur. De discussie over wie in de fout ging en Umtiti liet koppen Alderweire­ld of Fellaini - zal nog wel enkele dagen duren. Maar vast staat dat Frankrijk veruit het beste team is tegen wie de Duivels

Tegen Brazilië was hij nog de tovenaar, maar nu werkte het plan van bondscoach Roberto Martinez niet.

op dit WK speelden. We kunnen wel zeuren over de prestatie van sommige Duivels, maar de Fransen waren heel goed. Op basis van wat we gisteren zagen, is Frankrijk zondag tegen Engeland of Kroatië de absolute favoriet voor de wereldtite­l. Ze speelden gisteren ook hun beste wedstrijd op dit tornooi. Een stevige defensie en heel sterk aan de bal. De keren dat ze er in de omschakeli­ng uitkwamen, waren ze razendsnel. Het is een compliment voor de Belgen dat er een andermaal zuinig maar wel ijzersterk Frankrijk nodig was. Maar op zich zijn ze daar natuurlijk niet veel mee.

Heeft die befaamde en zo moeilijk te vatten ‘gewoonte van het winnen’ de Duivels parten gespeeld? Frankrijk speelde volwassen en zat wel rustiger in de wedstrijd. Ook al voor ze scoorden. Ze bleven kalm toen de Duivels in dat eerste halfuur het betere team waren. Hazard had er ongeloofli­jk veel zin in, maar misschien wel te veel. Hij kwam uiteindeli­jk de bal op het middenveld ophalen. Dat terwijl zijn acties dichter bij het doel van de tegenstand­er veel meer effect hadden gehad.

Zaterdag volgt nog wel de wedstrijd om de derde plaats, maar het doorspoele­n van deze ontgoochel­ing zal nu wel op de eerste plaats komen. Het is mooi geweest. Maar het had mooier kunnen zijn. En dat zal nog wel een tijdje wringen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Minuut 51: Samuel Umtiti klimt hoger dan Marouane Fellaini en kopt de fatale 1-0 voorbij ThibautCou­rtois.
FOTO PHOTO NEWS Minuut 51: Samuel Umtiti klimt hoger dan Marouane Fellaini en kopt de fatale 1-0 voorbij ThibautCou­rtois.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium