Gazet van Antwerpen Stad en Rand

14 JUNI - 15 JULI Blauwe kippen en een konijnenpo­ot

-

Nu al een eerste halve finale sinds 1990, mogelijk een eerste finale sinds 1966. Engeland staat zonder meer voor een historisch­e wedstrijd in het Loezjniki-stadion in Moskou, waar zondag ook de finale wordt gespeeld. Maar de eerste vraag op de persconfer­entie aan bondscoach Gareth Southgate ging niet over Engelands afspraak met de geschieden­is. Een Duitse journalist wilde graag weten waarom in godsnaam de spelers gisteren met blauwe plastic kippen naar elkaar aan het gooien waren. Waarom kippen? Waarom plastic? En waarom blauw?

“Ik heb mijn physical coach exact dezelfde vraag gesteld”, antwoordde Southgate met een brede glimlach. “Maar blijkbaar vond hij het een aardig idee om de opwarming op een speelse manier aan te pakken. Hij wilde de spelers zo lichtvoeti­g en soepel mogelijk laten bewegen.”

Terwijl België zwaar aan de bak moest tegen Japan en Brazilië, lijkt Engeland zonder veel energiever­lies door het tornooi te glijden. Jazeker, tegen Colombia had het penalty’s nodig, maar net die geslaagde strafschop­penreeks – voor het eerst op een WK – heeft de spelers een vertrouwen­sboost gegeven. Het team dat zonder veel moeite met Zweden afrekende lijkt in niets op de

die in het verleden waren. En dat is in grote mate te danken aan deze drie factoren.

underachie­vers The Three Lions

1. Volgevrete­n vedetten verdwenen

Engeland - Kroatië is vanavond een duel tussen een van de jongste en een van de oudste WKselectie­s. Sinds Gareth Southgate overnam als bondscoach van Sam Allardyce – hij hield het maar één kwalificat­iewedstrij­d vol door een schandaal – heeft hij zijn selectie systematis­ch verjongd. En daarbij had hij niet alleen oog voor de jonge talenten van de topclubs als Raheem Sterling (Manchester City) of Dele Alli (Tottenham), maar riep hij ook minder evidente namen op als doelman Jordan Pickford (Everton) en verdediger Harry Maguire (Leicester). Samen met rechtsback Kieran Trippier (Tottenham) behoren zij tot de positieve verrassing­en van dit WK.

Volgevrete­n vedetten als Wayne Rooney, Joe Hart, Jack Wilshere en Ross Barkley moesten niet meer op een selectie rekenen. Andere meer ervaren spelers haalden nog wel de selectie, maar moeten tevreden zijn met een plaats op de bank. Dat is bijvoorbee­ld het geval voor Chelseaver­dediger Gary Cahill, twee jaar geleden nog kapitein van The

Three Lions. In totaal werden elf spelers van het EK 2016 niet meer opgeroepen door Southgate.

2. Eindelijk modern voetbal

“De grootste veranderin­g tegenover twee jaar geleden? De bondscoach heeft een duidelijk plan.” Middenveld­er Jordan Henderson had gisteren op de persconfer­entie een duidelijk antwoord op de vraag wat er onder Southgate veranderd is. Aan het plan waarover hij spreekt heeft Southgate enkele jaren gewerkt, als verantwoor­delijke van de Engelse jeugdselec­ties. Hij kiest voor modern bewegingsv­oetbal met drie centrale verdediger­s, druk op het middenveld en snelheid voorin. Maar tijdens het WK in Rusland legt Engeland vooral veel realisme aan de dag. Southgate en zijn assistente­n besteden maniakaal veel aandacht aan de stilstaand­e fasen, waardoor acht van hun goals na een corner of een vrije trap tot stand kwamen. Dat is meer dan gelijk welke andere WK-deelnemer.

Daarnaast steunt Engeland ook op de doelpunten en het realisme van Kane. Al was Southgate gisteren zo attent ook de inzet van Raheem Sterling te loven. De City-aanvaller wacht op een eerste internatio­nale goal sinds oktober 2015. “Hij is cruciaal in al onze aanvallend­e patronen”, sprak de coach. “Ik ben niet verbaasd dat de Kroatische coach hem als onze sleutelspe­ler aanwijst.” Afwachten maar of dat straks ook op het veld blijkt.

 ?? FOTO'S AFP ??
FOTO'S AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium