Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cavendish zal nooit het record van Eddy Merckx verbreken, Gaviria daarentege­n…

Geboren en getogen in de Kempische wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.

-

Vier ritten gereden, twee keer gewonnen. Fernando Gaviria is met een rotvaart bezig de internatio­nale wielerwere­ld te veroveren. De manier waarop de Colombiaan over de Franse wegen raast, staat in schril contrast met de ellendige manier van fietsen van Mark Cavendish dezer dagen.

Cavendish lijkt de Brexit iets te letterlijk te nemen. Gedaan met winnen op het Europese vasteland, gedaan met winnen tout court, zo blijkt. Natuurlijk heeft de Brit nog niet al te veel geluk gekend sinds hij overstapte naar Dimension Data, maar de manier waarop hij gisteren zijn spurt reed, of niet reed, sprak boekdelen. Kijken, blijven kijken, ingesloten raken, heel even proberen en zich dan neerzetten en boos maken in John Degenkolb, nog zo’n gevallen glorie. Neen, het gaat niet goed met Cavendish. Op 33jarige leeftijd lijkt het heilige vuur gedoofd bij de Manx Express. Sinds kort papa van drie, alles gewonnen wat er als sprinter te winnen valt, een echtgenote met faam aan zijn zijde. Vermoedeli­jk ga je dan minder hard trainen, vermoedeli­jk moet je ’s nachts ook eens een pampertje verversen als kleine Casper, nauwelijks twee maanden oud, het op een huilen heeft gezet. Cavendish is over de top en vanaf nu gaat het alleen nog maar bergaf. Cavendish zal het record van Eddy Merckx 34 ritzeges tegenover dertig voor de Brit nooit nog breken. Het vuur brandt niet meer. Neen, dan schatten we de mentale en fysieke weerstand van André Greipel hoger in. De Duitser wordt ergens volgend week 36 jaar, maar heeft nog veel meer appetijt dan Cavendish. Maar ook Greipel zal het moeilijk hebben om in deze Tour de maat te nemen van Gaviria. Vier Tourritten gereden en twee keer gewonnen. Waar eindigt het met deze 23jarige Colombiaan? Heeft er in het moderne wielrennen één renner op indrukwekk­ender wijze op Tourwegen gedebuteer­d dan deze ruwgeslepe­n diamant uit de Andes? We denken het niet. En waar eindigt het voor Patrick Lefevere? De bijna bejaarde teammanage­r van Quick.Step Floors huppelt als een jong veulen doorheen de Tour en in extenso het volledige seizoen. Il faut le faire.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium