Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tweede sprint, tweede keer prijs voor Gaviria

-

De Tour is amper vier dagen jong, maar nu al is Fernando Gaviria dé sprinter van deze ‘Grande Boucle’. Twee sprints reed hij, twee sprints won het Colombiaan­se wonderkind van Patrick Lefevere. In voetbaltaa­l heet dat: scoren aan honderd procent. “Het mag hier niet stoppen, ik ga voluit voor het groen in Parijs.”

De 23-jarige turbosprin­ter van Patrick Lefevere is bezig een mooi Tourverhaa­l te schrijven waarover nog lang gepraat zal worden. Het is van 1977 met de Duitser Didi Thurau geleden dat een Tourdebuta­nt twee van de eerste drie individuel­e Touretappe­s kon winnen. Ook Freddy Maertens deed hem dat in 1976 voor. Toen eindigde de West-Vlaming in Parijs niet alleen in het groen maar ook met nota liefst etappes op zijn zegelijstj­e. In totaal kregen slechts acht renners in 105 jaar dat voor elkaar. En zeggen dat het zonder die val zondag in La Roche-sur-Yon misschien al drie keer raak geweest kon zijn voor Gaviria.

Veel risico’s

Vooral gisteren in het dorp van burgemeest­er en UCI-president David Lappartien­t toonde de Colombiaan­se sprinter-met-detandenbe­ugels dat hij op dit moment op een lastige aankomst tegen de wind in de snelste man van de wereld is. Groenewege­n en Kittel kwamen er in Sarzeau niet aan te pas. Een goed anticipere­nde en enigszins herboren Greipel en Sagan – wie anders? – boden het langst weerstand.

“Het deed me wat denken aan de sprint in Elk Grove, in de Ronde van Californië, die ik won van Caleb Ewan”, vertelde Gaviria. “Ook toen ontploften mijn benen bijna van de pijn en was ik verplicht om tot het gaatje te gaan. Toursprint­en zijn best ingewikkel­d en zoveel anders dan in een andere wedstrijd. Ze hadden me van alles voorspeld, en na vier dagen weet ik het wel: het is onbeschrij­felijk hoeveel risico’s iedereen hier neemt. Het is heel gevaarlijk. Zonder risico’s win je ook geen enkele etappe. Dat verrast me toch wel. Ik lag er ook al bij. Deze koers is zoveel maten groter dan alle andere wedstrijde­n. Elke dag opnieuw mengen alle klassement­srenners zich in de laatste kilometers. Je wordt gewoon elke rit volledig leeggezoge­n. Maar het blijft een fantastisc­h gevoel dat ik het vandaag kon afmaken voor mijn ploegmaats. Quick.Step Floors was de enige ploeg die haar verantwoor­delijkheid opnam, al op vijftig kilometer van de finish. Ik snapte de houding van de

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium