Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nu heb ik het gevoel: ik ben terug”

Serena Williams stoot door naar halve finale en springt minstens 130 plaatsen vooruit op ranking

-

Jelena Ostapenko-Angelique Kerber; Julia Goerges-Serena Williams. De vreemde eend in de bijt tussen de halvefinal­istes op Wimbledon is Serena Williams: als 181ste van de wereld aan Wimbledon begonnen en tien maanden na haar zwangersch­ap weer bij de laatste vier op een grandslamt­ornooi.

Drake, Justine Timberlake, Steffi Graf, Billie-Jean King: als Serena Williams op centre court verschijnt, brengt ze schoon volk op de been voor een wedstrijd tegen Camile Giorgi, die vooraf redelijk bizar antwoordde op de vraag wat ze het meest indrukwekk­end vond van wat Serena Williams de voorbije jaren had gepresteer­d. “Ik volg tennis niet zo, ook vrouwenten­nis niet. Maar ik denk dat het een goede match zal worden.” Williams speelde gevat in op het antwoord. “Ik volg het vrouwenten­nis wel. Ik weet dat ze superagres­sief speelt. Hoe uit zo’n tenger lijf zo’n kracht voortkomt, ongeloofli­jk.”

Giorgi, helemaal niet onder de indruk in haar eerste kwartfinal­e op een grandslamt­ornooi, kegelde zowaar geregeld Williams van de baan met haar powertenni­s, normaal het handelsmer­k van Williams. De zevenvoudi­ge Wimbledonk­ampioene bleef rustig en geduldig, ook nadat ze de eerste set had verloren. Ze krikte haar niveau op en won na een driesetter: 3-6, 6-3, 6-4.

Tennismama

En zo staat Serena Williams voor het eerst sinds de Australian Open van 2017 weer in de halve finale van een grandslamt­ornooi, tien maanden nadat ze mama was geworden. Als 181ste op de wereldrang­lijst begon ze aan Wimbledon. Ze is intussen al 130 plaatsen in anderhalve week vooruitges­prongen en staat virtueel 51ste. Als ze Wimbledon zou winnen, duikt ze de top twintig binnen. Om maar te zeggen: Williams is bezig aan een geslaagde comeback richting absolute wereldtop.

“Ik was vooraf al blij dat ik hier weer op Wimbledon kon staan, om mezelf te bewijzen dat ik het nog altijd kan. Wel, nu heb ik het gevoel: ik ben terug.”

Aan motivatie geen gebrek, ook al heeft ze 23 grandslamt­ornooien gewonnen. Ze pepte zich voortduren­d op, balde de vuisten bij winners…

Goed op weg dus om te doen wat Kim Clijsters haar voordeed: als tennismama nog grandslamt­ornooien winnen en op termijn weer uitgroeien tot nummer één van de wereld.

Clijsters, op Wimbledon aan de slag als analiste voor BBC: “Haar coach en haar physical coach weten alleen hoe ze weer in topvorm moet geraken na haar bevalling, maar alleen Serena weet alles over haar moederscha­p. Alleen zij weet wat het beste voor haar is.”

Serena Williams

“Ik was vooraf al blij dat ik hier weer op Wimbledon kon staan, om mezelf te bewijzen dat ik het nog altijd kan.”

 ?? FOTO AFP ?? 23 grandslamt­ornooien heeft Serena Williams al op haar erelijst staan, en toch verwelkomd­e ze haar kwalificat­ie voor de halve finale alsof ze het voor de eerste keer meemaakte.
FOTO AFP 23 grandslamt­ornooien heeft Serena Williams al op haar erelijst staan, en toch verwelkomd­e ze haar kwalificat­ie voor de halve finale alsof ze het voor de eerste keer meemaakte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium