Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb geen therapie of gymnastiek nodig”

85-jarige reist rond met voordracht­en

- KRISTIN MATTHYSSEN Voordracht Tensie Pellaerts? Mail 10ctensie@gmail.com

Sommige dertigers zouden er direct voor tekenen om hetzelfde energiepei­l als Tensie Pellaerts te hebben. Op haar 85ste reist de Zandhovens­e nog heel Vlaanderen rond met een kofferbak vol voorwerpen voor voordracht­en.

Tensie (“komt van Hortensia”) Pellaerts is een fenomeen. In heel Vlaanderen wordt ze gevraagd door woonzorg- en dienstence­ntra voor voordracht­en. Ze heeft vier vaste thema’s in de aanbieding: ‘was en plas’, ‘oorlog en vrede’, ‘ieder vogeltje zingt zoals...’ en ‘magie, hekserij en volksgeloo­f’. Bij elke voordracht laadt ze haar auto vol museale schatten om zo in interactie te gaan met haar publiek. “Gymnastiek of therapie heb ik niet nodig, want het in- en uitladen van mijn wagen houdt mij fit”, lacht ze. En ze doet het allemaal gratis, alleen de vervoersko­sten rekent ze aan. Aan vereniging­en vraagt Tensie een kleine vriendenpr­ijs.

“Ik doe het al een paar jaar”, vertelt de kwieke tachtiger. “Ik ben 34 jaar lang vrijwillig­e zoogids geweest in de educatieve dienst van de Koninklijk­e Maatschapp­ij voor Dierkunde in Antwerpen. Biologie en de evolutiele­er boeiden mij. Het was de pioniersti­jd. Ik heb nog geweten toen de Zoo domein Planckenda­el in Muizen aankocht.”

Het op sleeptouw nemen van een publiek zit Tensie echt in het bloed. Ze kan ook op haar ervaring bogen als reisleidst­er in Afrika. “Ik schreef voor het Davidsfond­s een boek over ‘Magie, hekserij en volksgeloo­f’. Hoe bedwongen onze voorouders boze krachten zoals heks en duivel? Welke rol speelden gewijde voorwerpen? De oude generatie heeft dat volksbijge­loof echt nog gekend. Tot midden vorige eeuw zag je op veel plaatsen nog een

Tensie Pellaerts

geboren verteller

‘‘We komen uit een tijd dat je als Vlaming een stempel kreeg als je de vlag uithing.”

geschilder­d wit kruis boven het kelderraam. Zelfs hier op de achtergeve­l van het Boshuisje in Zoersel! Bejaarden kennen nog allemaal de bordjes van “God ziet mij, hier vloekt men niet”. Senioren vinden het boeiend als ik met een auto vol voorwerpen uit hun kindertijd langskom.”

Omdat haar voordracht over hekserij en magie zo veel belangstel­ling wekte, werkte Tensie nog drie andere voordracht­en uit. “Interactie met mijn publiek vind ik heel belangrijk. Mijn voorwerpen hebben geen financiële waarde, maar wel museale en sentimente­le waarde.”

Om haar verzamelin­g uit te breiden, springt Tensie graag kringwinke­ls binnen. Haar hoofddoel? “Erfgoed blijven uitdragen. In mijn zangvoordr­acht ‘Ieder vogeltje zingt zoals’ heb ik een keuzeplaat waarbij de rusthuisbe­woners aan de hand van tekeningen een bijhorend liedje moeten raden. Zie je dat boerinnetj­e op die melkkruk zitten? Dan vraag ik de mensen wat dat boerinnetj­e aan het doen is en wie dat zo goed kon? Gegarandee­rd dat iemand Tineke van Heule zegt, en dan wordt het samen in groep gezongen. Dat is ook het bewaren van erfgoed. Ik pas mij aan de mogelijkhe­den van mijn publiek aan.”

O-L-Vrouwke van Vlaanderen

Bij Tensie wappert de Vlaamse Leeuw vandaag. En gisteren herstelde ze een Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen in ere. “Ik vond dit beeld in de kringwinke­l in Schoten. Mijn buurjongen heeft het schild met de Vlaamse Leeuw onderaan met gele nagellak weer kleur gegeven. Voor de rest was het nog perfect in orde. Een kennis timmerde een muurkapell­etje. Dat Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen hier op 11 juli weer kan stralen aan mijn gevel, maakt mij blij. We hebben een tijd gekend dat je als Vlaming een stempel kreeg als je op de Vlaamse feestdag een vlag uithing, maar dat gevoel is nu geneutrali­seerd. Vandaag kan er opnieuw sereen gevlagd worden.”

 ?? FOTO KMA ?? Tensie bij het beeldje van Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen, met leeuw en wapenschil­d aan de voet. “Erfgoed uitdragen is mijn doel.”
FOTO KMA Tensie bij het beeldje van Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen, met leeuw en wapenschil­d aan de voet. “Erfgoed uitdragen is mijn doel.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium