Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Laatste keer met publiek

- (kma)

Het Uilenhof in de Haverdreef in Wuustwezel opent op 21, 22, 28 en 29 juli tussen 10 en 17u weer zijn deuren voor het grote publiek. Het worden meteen de laatste opendeurda­gen bij roofvogelk­wekers Frank en Denise Lens.

Al tien jaar trekt Het Uilenhof veel bezoekers tijdens de traditione­le opendeurda­gen. Er kan dan kennis worden gemaakt met de meer dan 120 uilen en andere vogels. Maar Frank en Denise stoppen met de vliegshows en demonstrat­ies. De keuze is niet ingegeven door de nieuwe, verstrengd­e wetgeving, zegt Frank.

“In ons geval heeft het voor 95% te maken met mijn gezondheid”, vertelt hij. “Het klopt dat de afmetingen van de volières nu aan minimumeis­en moeten voldoen, maar bij ons zal geen enkele vogel vertrekken. Bart De Wever is hier zelfs ooit nog naar een opendeur gekomen. Ik heb zelf nog advies verleend over de nieuwe wetgeving. Ik moet wel zeggen dat wat de uilen betreft, te weinig rekening werd gehouden met hun leefwijze. Een uil is van nature een lui dier. De problemen lagen niet bij ernstige vogelliefh­ebbers zoals wij, maar bij de mensen die zo dom zijn geweest om na de Harry Potter-hype een sneeuwuil te kopen en die in een papegaaien­kooi te zetten, zoals in de film. Hierdoor zijn veel uilen in opvangcent­ra terechtgek­omen. Ook het feit dat mensen met uilen en roofvogels op rommelmark­ten gingen staan voor betalende foto’s, heeft het imago van roofvogelh­ouders geen goed gedaan.”

Frank Lens zal zijn hobby Het Uilenhof met evenveel passie blijven verder zetten. “Maar dan zonder de opendeurda­gen.”

 ?? FOTO NV ?? Opendeur in het Uilenhof.
FOTO NV Opendeur in het Uilenhof.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium