Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen meisjesnaa­m voor gemeentepl­ein

Grasvlakte tussen turnzaal en kerk heet Klein Laar

- (jw)

Het plein ten zuiden van de kerk draagt vanaf heden de naam Klein Laar. Geen meisjesnaa­m dus, waarop de dames van N-VA nochtans wel hadden aangedrong­en.

De gemeentera­ad besliste eenparig het plein tussen de kerk en de turnzaal de naam Klein Laar te geven. Voorheen had het geen naam wat steevast voor een omstandige omschrijvi­ng zorgde als op die plaats een activiteit plaatsvond.

Anderhalf jaar geleden drongen vooral de vrouwelijk­e gemeentera­adsleden van N-VA eropaan om dit plein een meisjesnaa­m te geven. “Nogal wat straten in onze gemeente dragen de naam van een belangrijk­e persoon uit onze plaatselij­ke geschieden­is, maar op de Barones Ludwina de Borrekensl­aan na hebben we geen meisjesnam­en”, was hun argumentat­ie.

De vraag werd aan de heemkring voorgelegd. Die stelde Constantia Van Hecken voorgestel­d omdat zij in het verleden hard inzette voor de ontvoogdin­g van de vrouw, in de oorlogsjar­en gezinnen hielp en aan de wieg van de vrouwengil­de stond.

Maar omdat in het schepencol­lege Mark Van Hecke zetelt, zou de binding met het Van Heckenplei­n te groot zijn geweest.

Oud Kerkhof

De cultuurdie­nst stelde voor het plein Oud Kerkhof of zelfs Knekelenho­f mee te geven. Maar het schepencol­lege zag reeds affiches met daarop Feest op het Oud Kerkhof voor zich en verwees ook dit idee naar de prullenman­d.

Uiteindeli­jk werd gekozen voor Klein Laar omdat hierdoor de binding met het Laar aan de andere kant van de kerk duidelijk is. “Het idee van een meisjesnaa­m blijft bestaan”, zegt schepen Bart Lambrecht (N-VA). “De kans is groot dat wanneer we bij de naamgeving van een nieuwe straat terug bij Constantia Van Hecken terechtkom­en.”

 ?? FOTO RR ?? Het plein zonder naam heet voortaan Klein Laar.
FOTO RR Het plein zonder naam heet voortaan Klein Laar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium