Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Knelpuntbe­roep: iemand die koelkasten kan herstellen

Elektrozaa­k in Wommelgem zoekt al dertien maanden tevergeefs naar technicus

- CHRISTOF WILLOCX

Luc Peetermans zoekt voor zijn elektrozaa­k in Wommelgem al dertien maanden naar een technicus die koelkasten, wasmachine­s en andere toestellen bij klanten installeer­t en herstelt. Zonder succes. Volgens VDAB zijn die werkkracht­en amper te vinden.

Als uw microgolfo­ven stukgaat en u de winkel belt met de vraag om het toestel te herstellen, te horen krijgen dat het niet voor de eerste dagen zal zijn. Reden: een gebrek aan technici.

Naar die situatie dreigen we af te glijden als het tekort aan technische vakmannen niet wordt gestopt. Volgens VDAB zijn er in de categorie “technicus elektrisch­e en elektronis­che toestellen, witgoed” gemiddeld 3,4 werkzoeken­den per vacature. Dat is weinig. Gemiddeld zijn er 4,8 werkzoeken­den per vacature.

“Er is dus een krappe markt voor technici die elektronis­che toestellen installere­n en herstellen”, zegt Shaireen Aftab, woordvoerd­er van VDAB. “In de provincie Antwerpen kregen we in de voorbije twaalf maanden 45 vacatures voor dit soort technici. Maar veel mensen hebben het vereiste diploma niet. En als ze het wel hebben, moeten ze ook nog eens zelfstandi­g kunnen werken, mobiel zijn én klantvrien­delijk zijn. Dat maakt het er niet gemakkelij­ker op om mensen te vinden.”

8 interimbur­eaus, zonder succes

Luc Peetermans kan ervan meespreken. Hij baat een gelijknami­ge elektrozaa­k in Wommelgem uit. “Ik ben nu al toe aan mijn achtste interimbur­eau in dertien maanden. De vorige zeven bureaus vonden geen technicus die wasmachine­s, koelkasten, diep- vriezers en andere huishoudto­estellen kon installere­n of herstellen”, zegt Luc. Eigenlijk zocht hij voor zijn zaak een tweede technicus. “We hadden er al één, maar dat is te weinig om ook de herstellin­gen uit te voeren voor toestellen die nog in garantie zijn. Die laten we dus noodgedwon­gen door de merkverteg­enwoordige­rs van die toestellen doen.”

“Sinds deze week werkt die ene technicus die we nog hadden, ook niet meer bij ons. Hij heeft een job gevonden die dichter bij huis is. Als mensen vandaag een toestel bij ons kopen, moeten we ons verkoopper­soneel inschakele­n om de toestellen bij klanten te installere­n.”

De herstellin­gen laat Peetermans uitvoeren door mensen die een flexi-job willen doen. “Maar voor die mensen is dat een bijverdien­ste. We kunnen ze niet altijd inzetten wanneer we willen.”

Daarom is Peetermans bereid om zijn dertien maanden oude vacature op te splitsen: “één iemand die huishoudto­estellen kan herstellen, en een ander persoon die ze kan installere­n.”

Ook andere elektrozak­en hebben problemen met het aanwerven van technici. “Wij hebben veel geluk gehad”, klinkt het bij elektrozaa­k Muyshondt in Bornem. “Onze technicus ging met pensioen. Gelukkig konden we hem vervangen door iemand die een eigen elektrozaa­k had, maar liever in loondienst wilde komen werken. Anders hadden we wellicht niemand gevonden.”

Opleiding op de werkvloer

Wat moet Luc Peetermans nu doen? “Ga naar VDAB en vraag om een individuel­e beroepsopl­eiding, kortweg IBO”, zegt Jan Denys, woordvoerd­er van arbeidsbem­iddelaar Randstad. “Met een IBO geef je een werkloze zonder het vereiste diploma een opleiding op de werkvloer. Die persoon mag tijdens de opleiding zijn uitkering behouden. De werkgever moet maar een beperkte premie opleggen.”

“Er zijn nog altijd 180.000 werklozen in Vlaanderen. Dat zijn er 30.000 meer dan net voor het uitbreken van de crisis in 2008. Er is dus voldoende potentieel aanwezig. We moeten de werklozen beter opleiden.”

Shaireen Aftab Woordvoerd­er VDAB “Wie een diploma heeft, moet ook nog eens zelfstandi­g kunnen werken, mobiel zijn én klantvrien­delijk zijn. Dat maakt het niet gemakkelij­k om geschikte mensen te vinden.”

 ?? FOTO GREGORY VAN GANSEN ?? Al meer dan dertien maanden heeft Luc Peetermans een vacature openstaan voor zijn elektronic­azaak. Hij zoekt een technicus die koelkasten kan installere­n én herstellen, voorlopig zonder succes.
FOTO GREGORY VAN GANSEN Al meer dan dertien maanden heeft Luc Peetermans een vacature openstaan voor zijn elektronic­azaak. Hij zoekt een technicus die koelkasten kan installere­n én herstellen, voorlopig zonder succes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium