Gazet van Antwerpen Stad en Rand

UW MENING

-

staat open voor beknopte reacties. De redactie heeft het recht uw brief te redigeren of in te korten. Vermeld steeds uw naam en adres. Lezersbrie­ven, Katwilgweg 2, 2050 Antwerpen of brieven@gva.be

11 juli

Naar aanleiding van 11 juli is het misschien nuttig om de historisch­e kennis even op te frissen. De Guldenspor­enslag en de eraan voorafgaan­de Brugse Metten waren het gevolg van een conflict tussen een leenheer, de Franse koning Filips De Schone en een van zijn leenmannen, de graaf van Vlaanderen. Het aangrenzen­de hertogdom Brabant en de rijke Vlaamse burgerij (de leliaards) kozen partij voor de Franse koning. De aanhangers van de graaf (de klauwaards) waren vooral te vinden bij de gilden, de voorlopers van de huidige vakbonden die door veel Vlaams nationalis­ten worden verafschuw­d. De legendaris­che woorden “schild en vriend” luidden, volgens bepaalde bronnen, in werkelijkh­eid zelfs mogelijk “Ik ben des gilden vriend”. Of in het aangepast modern Nederlands: ik ben een vriend van de vakbonden.

HERMAN VAN DESSEL, PUTTE

Senioren

Recent zei de heer Fons Duchateau (N-VA) in uw krant dat senioren zo lang mogelijk in hun eigen wijk moeten wonen. Want “een oude boom verplant je niet”. In 1982 huurden mijn ouders in Borsbeek een huis van het OCMW Antwerpen. Er werden door mijn vader eigenhandi­g veel verbeterin­gen aangebrach­t. In 2006 overleed mijn vader, maar mijn moeder hield alles prima in orde. Maar vorige zomer kregen we te horen dat het OCMW alles ging verkopen en dat mijn moeder op haar 85ste op zoek moest naar een andere woonst. Zij kon dus niet langer in haar vertrouwde omgeving blijven. Nu huurt ze een appartemen­t in de privé dat meer dan driemaal zo duur is als het huis dat ze huurde van het OCMW. Met het kleine pensioen dat ze heeft, is dat niet gemakkelij­k. Bovendien heeft ze geen tuin, zelfs geen terras. Politici zouden beter zulke uitspraken niet doen.

RITA FRANCK, WOMMELGEM

Marc Sluszny

Een tweede dode in de diepste onderwater­grot van Europa. Daarmee blijkt toch dat kameraadsc­hap zeer ver kan reiken, tot zelfs een leven riskeren. Veel respect voor deze duikers.

JEF VAN MEENSEL, WILRIJK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium