Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Hoe viert u de Vlaamse feestdag?

-

Steeds minder Vlaming

Er staat Belg op mijn identiteit­skaart en zo voel ik me ook. Ik voel me steeds minder Vlaming omdat ik me niet kan identifice­ren met het nationalis­me zoals dat wordt gepropagee­rd door de twee Vlaams-nationalis­tische partijen Vlaams Belang en N-VA. Die vervellen steeds meer tot antimigrat­iepartijen. Ik ben wel trots op de verwezenli­jkingen van de Rode Duivels, die - tegen de gangbare nationalis­tische stromingen in – bewijzen dat er met samenwerki­ng en verbinding meer te bereiken valt dan met verdeling en polarisati­e.

KRISTOF VAN BRUSSEL, ANTWERPEN

Geen traditie

Ik ga mijn dochter van kamp halen. Dat is pas een feest! Verder vier ik de Vlaamse feestdag niet, maar de nationale feestdag vier ik ook niet. We moeten daar eerlijk in zijn: we hebben die traditie niet. Ik voel persoonlij­k ook de behoefte niet om dit te vieren. Als er een dag komt waarop we de diversitei­t in België omarmen en daar een nieuwe traditie rond opzetten om dat te vieren, dan ben ik van de partij.

KATRIEN, ANTWERPEN

Vlaamse lied

Wij vieren elk jaar de Vlaamse feestdag en dan maken we er een toffe dag van met de hele familie. Met de leeuwenvla­g die buiten hangt te wapperen, maken we dat kenbaar. We doen leuke activiteit­en of maken een uitstap. Ook het Vlaamse lied mag die dag niet ontbreken.

MAARTEN FEREMANS, WAARLOOS

21 juli

11 juli is voor mij als echte Belg een dag als de overige 364 andere dagen van het jaar. Voor mij telt alleen 21 juli.

MICHEL VAN DE WIELE, ANTWERPEN

Relaxen

Wij gaan lekker genieten. ’s Morgens pistolets met lekkere charcuteri­e en vers appelsiens­ap. Dan een dagje relaxen en ’s avonds lekker uiteten in een grillresta­urant. Wij wensen iedereen het beste, veel geluk en heel veel liefde.

ALEXANDER DEBORD, SCHOTEN

Nederland

Ik doe niks speciaal. Ik voel me Belg en Europeaan. Ik ga lekker een dagje naar Nederland. Die geel-zwarte vlaggen hoeven voor mij niet. Ik ervaar in Brasschaat zelfs een druk dat je daar geen ander idee over mag hebben.

CHRISTINE MAES, BRASSCHAAT

Bier en spel

Natuurlijk zetten we de Vlaamse feestdag in de schijnwerp­ers. Waarom? Om de Rode Duivels eer aan te doen en niet de politieke recuperati­e van een oud Belgisch systeem. Vorst, vrijheid, recht en gelijkheid wordt er gezongen. Kort gezegd: laat ons vooral niet vergeten dat dit oude systeem een systeem is van ongelijkhe­id en onrecht, zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Geef het volk bier en spel (voetbal), en zet er een vlag bij. De politiek kan er gebruik van maken

KRIS TURTELGEM, LOMBEEK

 ?? FOTO WAS ??
FOTO WAS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium