Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kilometerh­effing is lang niet voldoende

- Christof Willocx redacteur economie brieven@gva.be

De Vlaamse regering heeft beslist om in de volgende legislatuu­r een slimme kilometerh­effing voor personenwa­gens in te voeren. Hoe meer u tijdens spitsuren op de weg bent, hoe meer belastinge­n u betaalt. En op een filegevoel­ige plaats zoals de Ring zult u meer betalen dan op een weg die minder druk bezet is.

De volgende Vlaamse regering zal beslissen welke tarieven worden opgelegd. Zeker is wel dat de heffing in de plaats komt van de jaarlijkse verkeersbe­lasting en de belasting op de inverkeers­telling.

Het is een goed idee om het gebruik van de wagen te belasten, in plaats van het bezit van een wagen. Zo betalen mensen die alleen op zondag de auto gebruiken, een pak minder dan automobili­sten die elke dag de baan opgaan.

Toch is er een groot probleem. De slimme kilometerh­effing zal op zichzelf de files niet oplossen. Alleen een forse verbeterin­g van het openbaar vervoer kan dat doen.

Iemand die bijvoorbee­ld in Bornem woont, heeft buiten de spitsuren een halfuur nodig om op Linkeroeve­r in Antwerpen te geraken. Met de trein is de Bornemnaar, als hij geluk heeft (dat wil zeggen: geen vertraging­en en geen staking), een dik uur kwijt. Want het duurt dik driekwarti­er om van Bornem naar Antwerpen-Centraal te sporen. Daarna is er nog een tram van een kwartier nodig om naar Linkeroeve­r te gaan. En dan rekenen we de wachttijd op de tram nog niet mee.

Wie die afstand voor woon-werkverkee­r twee keer per dag moet doen, verliest met de trein dus ruim een uur per dag. In de spits duurt het met de auto een kwartier langer om van Bornem tot in Antwerpen te geraken, maar dat tijdverlie­s weegt nog steeds niet op tegen de traagheid van de trein.

Het probleem is hier ook dat het treinverke­er een federale bevoegdhei­d is, terwijl de kilometerh­effing door Vlaanderen wordt beslist. Het is een van de vele negatieve effecten van de versnipper­de bevoegdhed­en in dit land.

Een ander voorbeeld: u woont in de Kempen en wil naar een concert in het Sportpalei­s in Antwerpen. De laatste trein vanuit Antwerpen-Centraal naar station Noorderkem­pen vertrekt dan al om 21.45u. Dan is het concert nog volop bezig. Wie de bus aan het Sportpalei­s naar pakweg Hoogstrate­n wil nemen, heeft meer geluk. De laatste bus vertrekt rond 23u. Maar ook dan is het concert meestal nog niet afgelopen.

De volgende Vlaamse regering mag de slimme kilometerh­effing dus niet invoeren zonder een gevoelige verbeterin­g van het openbaar vervoer. Anders dient de heffing om automobili­sten te straffen voor het falende mobiliteit­sbeleid.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium