Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ambitieus, maar statiegeld­sneuvelt

-

“Ik glim van trots.” Het zijn de woorden van Vlaams ministerpr­esident Bourgeois toen hij na twintig uur onderhande­len het Zomerakkoo­rd mocht presentere­n. Dit zijn de krachtlijn­en.

AFVALPLAN

Minister Schauvlieg­e bergt haar plan voor statiegeld op plastic flesjes en blikken op. “Het is belangrijk dat we een ambitieus plan hebben”, zegt Schauvlieg­e. “De sector moet er nu zelf voor zorgen dat tegen 2022 90% van de drankverpa­kkingen ingezameld en gerecyclee­rd worden. Nu is dat ongeveer 50%.”

Lukt dat niet, dan zijn er twee mogelijkhe­den: ofwel komt het statiegeld er ofwel komt er een beloningss­ysteem waarbij via de gemeenten verpakking­en worden ingezameld en vereniging­en daar dan een compensati­e voor krijgen. Zoals de papierslag van jeugdveren­igingen bijvoorbee­ld.

Tegen 2025 moeten ook 95% van de huishoudel­ijke verpakking­en gerecyclee­rd worden. De minister wil ook de pakkans en de boetes verhogen, ze gaat ook met de gemeenten een zwerfvuil- afsluiten. Vanaf 1 januari 2019 mogen er

overeenkom­st geen gratis plastic ook zakjes uitgedeeld worden aan de kassa. Dus ook niet in kledingwin­kels of bij de slager. Maar er komt geen verbod op de flinterdun­ne zakjes voor groente en fruit. “We moeten ook de regels voor hygiëne volgen”, zegt Schauvlieg­e.

Ook verboden vanaf 1 januari 2019: en

fruit. Het stickers op groente

verbod op niet-herbruikba­re bekers, borden en bestek, dat ook in het oorspronke­lijke plan van Schauvlieg­e zat, wordt beperkt tot de Vlaamse overheid, lokale besturen en de evenemente­n die zij organisere­n. Privéperso­nen mogen die dus wel nog gebruiken. Op festivals worden de plastic bekers wel verboden. Het verbod gaat in januari in.

ENERGIEPLA­N

Opvallende maatregel is het verbod op de verkoop van nieuwe én tweedehand­sstookolie­ketels

(zie boven). Nieuwe verkavelin­gen mogen ook niet meer voorzien worden van aardgasaan­sluitingen. Die moeten zich aansluiten op een warmtenet of voorzien zijn van een warmtepomp. Vanaf 2019 krijg je ook subsidie voor een warmtepomp­boiler. “Die start met 400 euro maar wordt elk jaar afgebouwd en dooft uit tegen 2024”, zegt Tommelein.

Wie een woning koopt of erft, krijgt vijf jaar de tijd om ervoor te zorgen dat het gebouw energiezui­nig is. Die moet dan aan minstens drie van zes criteria voldoen (dak-, muur-, vloerisola­tie, superisole­rend glas, condensati­eketel van maximaal vijftien jaar of een boiler op hernieuwba­re energie). Lukt dit niet, dan komt dit op je

woningpas te staan. Die verzamelt allerlei gegevens over vergunning­en en energielab­els en wordt vanaf eind dit jaar geleidelij­k aan ingevoerd. Boetes of sancties komen er niet, maar bij een verdere verkoop zal ook duidelijk zijn dat je woning niet voldoet aan de energienor­men. “Niet-energiezui­nige woningen zullen in waarde dalen”, zegt Tommelein. De investerin­gen in hernieuwba­re energie moeten ook fors omhoog. Tommelein rekent op een doorbraak van energie uit diepe aardwarmte, maar zal minder inzetten op biomassa. Tegen 2030 hebben we 6,7 gigawatt aan zonnepanel­en nodig. “Dat komt

neer op twee extra panelen per Vlaming.” Momenteel hebben we zo’n 2,5 gigawatt, het gaat dus een om meer dan een verdubbeli­ng.

Op windenergi­e wordt dan weer minder gerekend dan de 2,5 gigawatt die het Vlaamse Energieage­ntschap mogelijk vindt. Dat heeft te maken met beperkte ruimte. Windmolens zullen anders ook in natuurgebi­ed kunnen gebouwd worden, ze kunnen daar een vergunning voor krijgen. Daarvoor voert Schauvlieg­e de ‘bestemming­sneutralit­eit’ in. De komende tien jaar zijn er ongeveer 200 extra windmolens nodig.

BETONSTOP

Tegen 2025 mag nog maar 3 hectare grond per dag worden aangesnede­n, dat is de helft van nu. Tegen 2040 zelfs niets meer. Met de reservegro­nd zal zuinig worden omgesprong­en. “Maar als die beter gelegen is dan andere grond, zal die ook nog kunnen worden gebruikt”, zegt Schauvlieg­e. Gemeenten kunnen vragen om reservegro­nd te gebruiken, Vlaanderen zal dan bekijken of dit ook kan.

BOSKAART

Over de boskaart zijn er ook afspraken. Het systeem wordt eigenlijk heel eenvoudig: wie wil bouwen in een ‘bos’ moet daar eerst de toestemmin­g (ontheffing) voor vragen, dan komt er iemand het terrein controlere­n. Percelen kleiner dan 1 hectare worden niet beschouwd als bos. “Er komt dus geen kaart”, zegt Schauvlieg­e. “Als je geen ontheffing krijgt, kun je daar nog tegen in beroep gaan.”

VERVOER

De Lijn moet zich tegen 2020 van Europa kunnen meten met private spelers en moet zich dus ook anders organisere­n. Zo wordt Vlaanderen ingedeeld in vijftien vervoersre­gio’s. In die vervoersre­gioraden zit De Lijn samen met Agentschap Wegen en Verkeer en de NMBS en de lokale besturen.

“In elke vervoersre­gio zal de vervoersre­gioraad met een mobiliteit­splan komen”, zegt Ben Weyts. Per regio moeten trein, tram, bus, taxi en fiets op elkaar afgestemd worden.

Binnenkort wordt het ook mogelijk voor privémaats­chappijen om busverbind­ingen in te leggen tussen de centrumste­den. Dat was tot nu toe verboden. “Dat is dus meer concurrent­ie voor de NMBS, want De Lijn legt die verbinding­en niet in”, zegt Weyts. Over de slimme kilometerh­effing heeft de Vlaamse regering ook een beslissing genomen: die moet voor 15% minder gereden kilometers zorgen. Die heffing vervangt de huidige verkeersbe­lasting en moet budgetneut­raal zijn. Maar de uitwerking is voor de volgende regering.

OPLEIDING

Een werknemer uit de privésecto­r die een opleiding volgt om een bepaalde job te doen, kan daar vanaf het schooljaar 2019-2020 tot 125 uur opleidings­verlof voor nemen, zonder loonverlie­s. De Vlaamse overheid betaalt daarvoor een vergoeding aan de werkgever. “Die opleiding kan op een school, maar ook via werkplekle­ren of afstandsle­ren”, zegt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). “Het gaat om een win-winsituati­e: werknemers versterken hun kwaliteite­n, werkgevers krijgen beter en productiev­er personeel en Vlaanderen versterkt zijn economie.”

 ?? FOTO BELGA ?? Negen ministers en één kabinetsch­ef (tweede van links): het Zomerakkoo­rd is er.
FOTO BELGA Negen ministers en één kabinetsch­ef (tweede van links): het Zomerakkoo­rd is er.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium