Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Helaas geen hoop meer voor Vic”

Jongetje (6) uit Zoersel hersendood verklaard na ongeval in Portugees zwembad

-

“Voor Vic is er helaas geen hoop meer.” De ouders van de 6-jarige jongen uit Zoersel die in Portugal met zijn arm in een zwembad vast kwam te zitten, hebben zaterdag het harde nieuws van de dokters gekregen. “Liefst hadden wij hem, zelfs met hersenlets­el, teruggekre­gen. Maar Vic is te lang onder water gebleven, de reanimatie heeft ook heel lang geduurd. Hoe moeten wij dat straks aan zijn broertje gaan vertellen?”

Het was hun vurigste wens, Vic levend terug naar huis mogen nemen. Het lot gunt het Ansie en Michael, de ouders van Vic Wanzeele, en zijn broertje Jack (4) echter niet. “De artsen wachten tot de medicatie die zij Vic hebben toegediend uit zijn lichaam verdwenen is. Daarna zullen zij de test toepassen die hen in staat moet stellen om Vic hersendood te verklaren. En dan wordt de life support uitgeschak­eld. Waarschijn­lijk maandag (vandaag, red.) of dinsdag”, zegt Ansie, mama van Vic.

Die allerlaats­te duik op de allerlaats­te dag van hun vakantie in Portugal, hoe hard kan het noodlot zijn. De arm van Vic raakte plots hopeloos klem, aangezogen door het filtersyst­eem van het zwembad. Zelfs drie volwassene­n, zelfs de aangerukte hulpdienst­en kregen hem niet vrij. Tot de filterpomp kon worden uitgeschak­eld. Veel minuten later, te veel.

“Wij beseften dat Vic lang onder water was gebleven”, vertelt zijn moeder. “De reanimatie had ook ongeveer drie kwartier geduurd. Dat onze jongen hersenscha­de opgelopen kon hebben, was erg waarschijn­lijk. Maar wij bleven vooral hopen dat hij het uiteindeli­jk zou halen.”

Steunberic­hten

Dagenlang trokken de ouders van Vic zich op aan het kleinste lichtpuntj­e, de minste reactie van hun zoon aan wie zij de vele steunberic­hten van het thuisfront voorlazen om zijn hersenen te stimuleren. Maar gebrek aan suiker en zuurstof gedurende die lange minuten onder water en de daaropvolg­ende reanimatie hebben de herse-

Ansie Moeder van Vic “Hoe moeten wij zijn broertje Jack straks vertellen dat hij Vic nooit terug zal zien?”

nen van Vic onherstelb­are schade toegebrach­t. “Wij zijn op een ongeloofli­jk lieve manier opgevangen en begeleid door de artsen en het personeel van het Hospital de Dona Estafània, hier in Lissabon. Zij leven echt met ons mee en geven Vic alle zorgen en toewijding die men zich kan inbeelden. Het heeft echter niet mogen zijn. Toen de dokters ons hier het nieuws meldden, hebben wij een tweede opinie gevraagd bij artsen in België. Na samenspraa­k met hun collega’s hier zijn zij tot hetzelfde besluit gekomen: er is voor Vic geen hoop meer.”

Autopsie verplicht

Het zijn harde dagen voor de ouders van Vic. Niet alleen moeten zij hun zoon laten gaan. De Portugese wet verplicht in dit geval dat een autopsie zou worden toegepast. Pas daarna zullen zij Vic mee naar huis mogen nemen. “Gelukkig staan verzekerin­g en ambassade klaar om ons te helpen bij het overbrenge­n van Vic naar België. De afspraken en contacten daarvoor zijn al gelegd. Zij wachten alleen op een teken van ons om in gang te schieten. Alles hangt af van de snelheid waarmee de autopsie kan plaatsvind­en, maar misschien krijgen wij dat allemaal tegen het einde van de week voor mekaar”, zegt Ansie.

Eens dat gebeurd is, wacht hun thuis echter nog een pijnlijke opdracht: aan Jack, hun tweede zoontje, de ware toedracht van het drama uitleggen. “Jack wordt midden augustus 5. Hij weet wel dat er iets ergs met zijn broer gebeurd is”, zegt mama Ansie. “Hij was er ook bij. Maar Jack is al naar huis teruggekee­rd. Hoe moeten wij hem straks wijsmaken dat hij zijn broer Vic nooit meer terug zal zien?”

 ?? FOTO'S RR ?? De 6jarige Vic uit Zoersel raakte met zijn arm geklemd in het zwembad (zie foto boven). Daardoor bleef hij lang onder water en kreeg hij geruime tijd geen zuurstof.
FOTO'S RR De 6jarige Vic uit Zoersel raakte met zijn arm geklemd in het zwembad (zie foto boven). Daardoor bleef hij lang onder water en kreeg hij geruime tijd geen zuurstof.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium