Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De X-factor van Laken

Prinses Elisabeth (16) steelt de show

- WIM DEHANDSCHU­TTER

Ze zal de komende twee jaar in de anonimitei­t verdwijnen. Maar vlak voor haar verhuizing naar Wales liet ze een stevige indruk na op de nationale feestdag. Prinses Elisabeth (16): de X-factor van de koninklijk­e familie. “Ze is best verlegen, maar ze staat er wel.”

“Gefelicite­erd, Elisabeth.” Een oudere dame overstemt de andere toeschouwe­rs die buiten aan de Brusselse kathedraal staan, wanneer koning Filip en zijn gezin het volk groeten na het Te Deum. Terwijl ze de hand van de troonopvol­gster vasthoudt, zegt ze met emotionele stem: “Ik ga veel aan je denken als je in het buitenland zit. Het doet me pijn aan het hart. Dat moet de leeftijd zijn.”

Elisabeth weet niet goed hoe te reageren. Ze lacht voorzichti­g en antwoordt met “merci”. De nationale feestdag van zaterdag was haar laatste officiële optreden voor ze eind augustus naar Wales vertrekt om daar haar middelbare studies af te maken. De komende twee jaar zal ze nog maar zelden in het openbaar verschijne­n. Behalve dan op 21 juli, midden in de zomervakan­tie.

Présence en zelfbewust

Qua X-factor evenaart prinses Elisabeth stilaan koningin Mathilde. Zo vlot en communicat­ief als haar moeder is de puber nog niet in haar contact met het volk, maar présence heeft ze nu al. Elisabeth heeft duidelijk een groeispurt gemaakt, ze is bijna zo groot als Mathilde. Ze is “echt een vrouwtje” geworden, om koning Filip te parafraser­en bij de geboorte van de oudste van zijn vier kinderen.

De zelfbewust­e tiener besliste zelf wat ze droeg op 21 juli. Een lange bloemetjes­jurk van Maje, waar ze graag shopt. Gecombinee­rd met hoge hakken van hetzelfde Franse modemerk. In het rood, net als Mathilde – zo moeder, zo dochter. Elisabeth besteedt almaar meer aandacht aan haar kapsel en experiment­eert voorzichti­g met make-up. En in tegenstell­ing tot haar jongere broers Gabriël (14) en Emmanuel (12) is ze al verlost van haar beugel.

“De prinses beseft dat de aandacht voor haar persoon is gestegen”, klinkt het in de entourage van het koningspaa­r. “Ze gaat goed om met die druk. In wezen is ze een tikkeltje verlegen, maar haar ouders nemen haar geregeld mee naar officiële activiteit­en. Met succes. Want als je haar nu bezig ziet, zo stevig met beide voeten op de grond, is ze duidelijk goed voorbereid.”

Het was zaterdag de tweede keer in minder dan een week trouwens dat Elisabeth over de tongen ging. Vorige week verspreidd­e het paleis gezinsfoto’s van koning Filip ter gelegenhei­d van diens vijfde verjaardag op de troon. De kroonprins­es ging met de compliment­en lopen door als stijlvolle, jonge vrouw te poseren.

 ?? FOTO BELGA ?? Prinses Elisabeth: zelfbewust en al een beetje experiment­erend met make-up.
FOTO BELGA Prinses Elisabeth: zelfbewust en al een beetje experiment­erend met make-up.
 ?? FOTO ISOPIX ?? De koninklijk­e familie op de nationale feestdag.
FOTO ISOPIX De koninklijk­e familie op de nationale feestdag.
 ?? FOTO ROBIN UTRECHT ?? Zo moeder, zo dochter: schoenen in het rood (rechts koningin Mathilde) van hetzelfde modemerk.
FOTO ROBIN UTRECHT Zo moeder, zo dochter: schoenen in het rood (rechts koningin Mathilde) van hetzelfde modemerk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium