Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dé kans om ons ongenoegen te uiten”

Civiele Beschermin­g boycot defilé als tegenreact­ie op afbouw federale hulpverlen­ing

-

De Civiele Beschermin­g heeft niet deelgenome­n aan het nationaal defilé. In elke kazerne van het land, dus ook in de Pauwelslei in Brasschaat, hangen pamfletten en blijft de poort symbolisch op slot.

De federale dienstverl­ening wordt afgebouwd en de taken van de Civiele Beschermin­g worden doorgescho­ven naar de regio en de privésecto­r. Daardoor sluiten vier van de zes kazernes in ons land. “Dat heeft gevolgen voor de dienstverl­ening”, zegt Paul De Leene, ACOD-vakbondsaf­gevaardigd­e. “Dat wilden we met deze actie aan de kaak stellen. Er zijn genoeg signalen die duidelijk maken dat deze afbouw op termijn de doodsteek zal worden van de federale hulpverlen­ing.”

Normaal pronkt de Civiele Beschermin­g elk jaar tijdens het defilé met haar materiaal, maar staat ze ook in voor randactivi­teiten, zoals logistieke hulp aan de verschille­nde diensten en steun op vlak van transport en opbouw. “We namen aan geen van deze activiteit­en deel. Bovendien is het voor ons bijna nooit mogelijk om een vuist te maken en te staken, want wij kunnen onze hulpverlen­ing niet stopzetten. Dat deden we zaterdag trouwens ook niet. Maar het nationaal defilé was de uitgelezen kans om ons ongenoegen toch te kunnen tonen, zonder burgers in gevaar te brengen.”

In elke kazerne van het land werd zaterdag actie gevoerd. Ook in Brasschaat, een van de twee kazernes die wel blijven bestaan. Daar hingen pamfletten met ‘Civiele Beschermin­g: vermoord door Jambon’, maar ook doodsprent­jes waarin ‘afscheid’ genomen wordt van de federale hulpverlen­ing. “Want dat is waar dit uiteindeli­jk naartoe gaat”, klinkt het. “In de toekomst zijn we van plan om zulke specifieke acties te blijven ondernemen, zolang er geen maatregele­n komen”, besluit De Leene.

 ?? BFM ?? De Civiele Beschermin­g voerde zaterdag actie in Brasschaat.FOTO
BFM De Civiele Beschermin­g voerde zaterdag actie in Brasschaat.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium