Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De chef is uw grillen beu

Nick Bril van The Jane doet zijn beklag: klanten vragen té veel aanpassing­en aan menu

- CHRIS SNICK

“Zo wordt het onmogelijk om te werken.” Nick Bril, tweesterre­nchef van The Jane in Antwerpen, sakkerde dit weekend over de vele aanpassing­en die hij aan zijn menu moest doen. Wegens een allergie, een modedieet of gewoon ‘lust ik niet’. “38 van de 80 klanten vroegen gisteren iets anders”, schreef hij op Instagram.

Bril was net terug van vakantie. “Eerste week na een prachtig verlof. And it sucks. Zo veel dieetwense­n, restrictie­s, allergieën en fancy opmerkinge­n dat het onmogelijk wordt om onze klanten goed te bedienen. Het zorgt voor chaos in de keuken.” Daarna postte hij een foto van de waslijst met wensen voor één shift. Hier en daar ‘intolerant­ie’, een keer ‘zwanger’, maar ook ‘lust ik niet’.

Vooral met last minute ‘fancy voorkeuren’ heeft Bril moeite. “Mensen met een echte allergie kunnen we perfect ontvangen, zij zijn zich ervan bewust dat het niet gemakkelij­k is voor een restaurant. Ze verwittige­n ons vooraf en zijn respectvol”, schreef hij.

Het is niet de eerste keer dat de discussie wordt gevoerd, en ze leeft duidelijk. Collega’s sprongen Bril

bij. “Ik kreeg honderd reacties”, aldus Bril. “Ik sta duidelijk niet alleen.” Steun bij collega’s

Dennis Broeckx was er een van. Dit jaar ruilde hij zijn sterrenzaa­k L’épicerie du Cirque in Antwerpen in tegen een nieuw concept: Under The Palm Trees. “Wij werken alleen nog à la carte”, zegt hij. “Omwille van al die vragen. Bij vaste menu’s willen mensen alles vervangen om alle mogelijke redenen. Een tafel zonder uitzonderi­ngen was echt wel de uitzonderi­ng. Uiteindeli­jk moest ik er iemand extra voor in dienst nemen, maar ik mag voor die aanpassing­en niets extra aanrekenen. Zo verlies je het plezier in het koken. Nu kunnen mensen zelf bijvoorbee­ld iets vegetarisc­h kiezen.”

Filip Claeys van tweesterre­nrestauran­t De Jonkman kent het fenomeen maar al te goed. “Ik werk al van mijn dertiende in de keuken. Als er toen een allergie was, was het hooikoorts. Intolerant, dat hoorde je nooit. Nu elke dag. Omdat er meer allergieën zijn, dat is bewezen (zie kader, red.). Maar ook omdat mensen vaak fancy diëten volgen. Vooral in de zomer- maanden komen er meer vragen, als iedereen strak wil staan. Lactose-intolerant­ies zijn dan populair. Gewoon omdat we dan geen room of boter zouden gebruiken. Kunst is daar zo goed mogelijk over te

communicer­en, zeker vooraf. Dan lukt het wel.”

Filip Claeys Sterrenres­taurant De Jonkman

“In de zomer zijn lactoseint­oleranties populair. Gewoon omdat we dan geen boter of room gebruiken.”

“Liever geen verrassing­en”

Kobe Desramault­s communicee­rt in zijn nieuwe zaak Chambre Séparée al voor de online reservatie dat hij “helaas niet tegemoet kan komen aan alle wensen en restrictie­s”.

Axel Colonna-Cesari van Centpource­nt in Sint-Katelijne-Waver kiest voor een andere aanpak. “Wie bij reservatie aanvinkt dat hij of zij allergisch is, krijgt daarna een zeer uitgebreid­e lijst. Natuurlijk zet je mensen zo deels aan om allerhande aanpassing­en te doen. Maar liever zo, dan het moment zelf voor verassinge­n te staan.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Sterrenche­f Nick Bril van The Jane in Antwerpen doet zijn beklag over het aantal klanten dat het menu wil aanpassen: “38 van de 80 klanten vroegen gisteren iets anders”.
FOTO JAN VAN DER PERRE Sterrenche­f Nick Bril van The Jane in Antwerpen doet zijn beklag over het aantal klanten dat het menu wil aanpassen: “38 van de 80 klanten vroegen gisteren iets anders”.
 ?? FOTO SIMON MOUTON ??
FOTO SIMON MOUTON

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium