Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Seks op 14 jaar wordt niet meer strafbaar

Aanpassing laat strafwet beantwoord­en aan realiteit

-

Seks op 14 of 15 jaar is binnenkort niet meer strafbaar. Op voorwaarde dat de seksuele partner maximaal vijf jaar ouder is en dat er geen sprake is van een gezagsof vertrouwen­spositie. “Een aanpassing die beantwoord­t aan de realiteit”, klinkt het bij Sensoa.

Op 16 ben je seksueel volwassen, zo staat het sinds 1912 in de strafwet. Seks met iemand van 14 of 15 jaar betekent nu steeds een aanranding van de eerbaarhei­d, zelfs al hebben jongeren seks met wederzijds­e toestemmin­g. Door de aanpassing kan een jongere nu vanaf 14 jaar toestemmin­g geven wanneer het leeftijdsv­erschil met de partner maximaal vijf jaar is en die laatste geen machtsrela­tie heeft tegenover de jongere. “Dit zal de bestaande verwarring omtrent de huidige regeling uit de wereld helpen”, stelt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Nu dreigen ouders immers soms met een klacht als ze het vriendje van de dochter niet zien zitten.

Wederzijds­e toestemmin­g

Toch is de vrees van sommige ouders dat jongeren nu sneller zullen starten met seks. Terecht? “Je kunt je de vraag stellen of je als ouder de strafwet nodig hebt om je kind op te voeden”, stelt gezondheid­spsycholog­e Erika Frans van Sensoa. “Door iets in de criminalit­eit te steken, wordt het taboe groter. Stel nu dat ze iets ergs meemaken op seksueel vlak. Als ze weten dat het eigenlijk verboden was, dan zullen ze volwassene­n minder gemakkelij­k in vertrouwen durven te nemen.”

Het leeftijdsv­erschil van maximum vijf jaar is er om de jongere te beschermen, zegt Frans. “Vroeger was er geen verschil in strafbaarh­eid wanneer iemand van 15 seks had met een 17-jarige of met een 45-jarige. Vijf jaar lijkt misschien nog veel, maar dat hangt dan weer af van de mensen in kwestie. Het allerbelan­grijkste is de wederzijds­e toestemmin­g. Misbruik blijft uiteraard nog steeds strafbaar.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium