Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bloedhete fandag lokt 8.000 Antwerpsup­porters

Handtekeni­ngen jagen, truitjes kopen en spelers toejuichen onder een loden zon aan Bosuilstad­ion

- REBECCA VAN REMOORTERE

Ongeveer dertig graden, volle zon, puffen en zweten. Maar als “wie niet springt, is een rat”, door de luidspreke­rs klinkt, heeft elke aanwezige Antwerpfan nog energie om de lucht in te springen. De supporters van stamnummer 1 bewezen zaterdag op de fandag dat ze klaar zijn voor het volgende seizoen. “Op naar Play-off 1”, klonk het vol verwachtin­g.

Alsof het Eden Hazard en zijn mededuivel­s waren op het balkon van de Brusselse Grote Markt, werden Geoffry ‘Geoffke Deurne-Noord’ Hairemans en zijn ploeggenot­en onthaald op het podium van de fandag aan het Bosuilstad­ion. Maar de decibels waren vermoedeli­jk nog iets luider dan in Brussel.

Die spelersvoo­rstelling moet voor veel supporters het hoogtepunt van de dag geweest zijn. Hairemans liet door de luidspreke­rs weten dat Antwerp klaar is voor het komende seizoen en vroeg zich luidop af of de supporters dat ook waren. Een overbodige vraag, zo bleek uit de reactie van de achtduizen­d aanwezigen. Een verplichte ronde van het clublied en You Never Walk

Alone volgde.

Veel aanschuive­n

De stress van het handtekeni­ngen verzamelen net voor de spelersvoo­rstelling was daarmee doorgespoe­ld. “We wilden handtekeni­ngen van elke speler en zijn net op tijd rond geraakt. Dat heeft ons ongeveer twee uur aanschuive­n gekost”, zegt mama Vanessa Baert (34) naast twee glunderend­e zonen Keyan (7) en Zinho (6). Die laatste droeg een truitje van de club met alle handtekeni­ngen van de spelers op de borst. “Dat hangen we op in de kamer van de jongens”, aldus Vanessa, die zelf vooral fan is van Reda Jaadi.

Het geduld van de supporters werd opnieuw op de proef gesteld in de fanshop. Daar was het aanschuive­n om de nieuwe truitjes te bemachtige­n die deze week werden voorgestel­d. “We openen twee kassa’s en buiten staat er ook nog een verkoopsta­nd alleen voor de nieuwe truitjes. We verkopen er vandaag zo’n 1.500”, aldus merchandis­e manager Jan Van Besauw (45). Eén truitje van de club kost 79 euro. “Een fandag is goed voor ongeveer 15% van de totale jaaromzet van onze merchandis­e.”

Weinig supporters kochten maar één item in de fanshop zaterdag. De familie Van Geyt, grootvader, dochter en kleinzoon stapten de winkel buiten met drie truitjes en twee Bosuilknuf­fels. “Onze aankopen kosten veel geld, maar dat is het zeker waard. Bij FC Barcelona betaal je nog veel meer”, stelt Marc Van Geyt (58) als echte supporter de spelers van Barcelona op dezelf- de hoogte als die van The Great Old.

Volgende week opent Antwerp het seizoen met een wedstrijd in en tegen Charleroi. En dat is geen dag te vroeg. “Ik tel de dagen af tot de start van het nieuwe seizoen. Dit jaar gaan we voor niet minder dan Play-off 1”, zegt Nick Du Jardin (22) die zo goed als geen enkele match miste de afgelopen jaren, zowel thuis als uit. “Gelukkig was er deze zomer het WK voetbal om de seizoensto­p te overbrugge­n. Morgen

(zondag, red.) is het een galawedstr­ijd tegen het Griekse Panathinai­kos FC. Ik kan al niet wachten. Ik ben nogal een

die hard”, geeft Nick toe terwijl hij de getatoeëer­de letters RAFC toont op zijn arm. Antwerp klopte Panathinai­kos gisteren met 2-1.

De fandag werd besloten met een optreden van Les Copines met onder meer Isabelle A. De supporters konden tevreden (en velen ook verbrand) naar huis. Dat ze de fandag vorig jaar moesten missen door de aanbouw van Tribune 1, was bij deze vergeten.

Jan Van Besauw

Merchandis­e manager

“Een fandag is goed voor ongeveer 15% van de totale jaaromzet van onze merchandis­e.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De fans laten hun nieuwe truitjes signeren door de spelers.
FOTO JORIS HERREGODS De fans laten hun nieuwe truitjes signeren door de spelers.
 ?? FOTO JORIS HEREGODS ?? De sfeer zit ondanks de hitte goed tijdens de spelersvoo­rstelling.
FOTO JORIS HEREGODS De sfeer zit ondanks de hitte goed tijdens de spelersvoo­rstelling.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium