Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buurtfesti­val

- Rebecca Van Remoortere

Borgerwood heeft in haar korte geschieden­is nog niet veel geluk gehad. Het festival op Spoor Oost begon vier jaar geleden met een afgelastin­g van de eerste dag door onweer. Het jaar daarop viel Borgerwood ook in het water door de gietende regen. De derde editie vorig jaar bleef ook niet droog. En zelfs nu, na wekenlange droogte, vielen er vrijdag net voor het optreden van TheColorGr­ey druppels uit de lucht. “Regen is ons handelsmer­k geworden”, klinkt het bij de organisati­e.

TheColorGr­ey, Bibi Seck en Coely lokten uiteindeli­jk maar iets minder dan duizend festivalga­ngers op vrijdag. Dat is te weinig voor zo’n affiche. Coely stond een paar uur eerder nog op Tomorrowla­nd. Het lijkt me sterk dat de lage opkomst op Spoor Oost te wijten is aan die paar regendrupp­els. Borgerwoor­d trekt vooral buurtbewon­ers die al lang blij zijn dat Spoor Oost eens voor iets anders dan een parking gebruikt wordt. Dat er ook nog eens goede artiesten op de affiche staan, lijkt bijna bijzaak. Elk initiatief dat iets probeert te maken van het betonnen ‘park’ Spoor Oost wordt terecht aangemoedi­gd in de buurt. Op zaterdag stonden onder meer School Is Cool en Sylvie Kreush op het podium, goed voor 1.500 bezoekers. Dat brengt het festival op een totaal van bijna 2.500 festivalga­ngers. Zij betaalden 50 euro voor een combiticke­t of 25 euro per dag in voorverkoo­p. Daar wringt het schoentje. Voor wie niet komt voor de mooie line-up, maar wel voor de sfeer en de burenbabbe­l, is dat veel geld. En wie wel komt voor de line-up, vindt zowat alle artiesten op Borgerwood deze zomer ook op talloze andere festivals terug. Zoek maar eens een affiche zonder Coely.

Op Linkerwoof­er misschien. Dat gelijkaard­ige festival lokte vorig jaar in twee dagen tijd 18.000 bezoekers. Dit jaar staan Warhaus en Millionair­e daar op de affiche voor 15 euro. Linkerwoof­er bouwt dat klantenbes­tand wel al dertien edities op. Op Linkerwoof­er zijn ze klein begonnen. Met een affiche zonder grote namen. Net als Laundry Day trouwens. Borgerwood mag gerust ook eerst een buurtfesti­val zijn. Een laagdrempe­lig gebeuren waar de buurt kan samenkomen op een festivalsi­te met alle nodige kwaliteite­n. Zonder nood aan grote namen en zonder nood aan een ticketprij­s van 30 euro.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Het optreden van TheColorGr­ey op Borgerwood.
FOTO JORIS HERREGODS Het optreden van TheColorGr­ey op Borgerwood.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium