Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Denk nu niet dat we iedereen gaan opeten”

-

Anderlecht won zijn laatste oefenmatch met 3-2 van Rennes en kan terugblikk­en op een geslaagde voorbereid­ing, met ook nog zeges tegen onder meer Ajax en PSV. Toch is het werk van Anderlecht nog niet af, beseffen trainer Hein Vanhaezebr­ouck en sportief directeur Luc Devroe.

(Te) grote kern wordt afgeslankt.

“34, 35 spelers momenteel.” Hein Vanhaezebr­ouck beseft dat de kern van Anderlecht aan de grote kant is. Maar er komen veranderin­gen aan. “We gaan niet met 35 verder doen, dat is duidelijk. Wanneer ik de schifting ga voeren? Misschien zijn er deze week al wat veranderin­gen. Het is niet moeilijk om 35 spelers te trainen, toch niet voor een coach. Voor de spelers daarentege­n. Er zijn er die wat achterstan­d hebben op de rest, zoals Morioka of een Bakkali, maar ze werken hard en weten dat ze achterstan­d hebben.”

Sportief directeur Luc Devroe weet ook dat de kern momenteel (te) groot is, maar wil niet te veel afslanken. “We spelen 29 wedstrijde­n tussen de start van de competitie en eind december. Dat spelers als Obradovic niet gebruikt worden, dat heeft zijn redenen(Obradovic mag vertrekken,

red.). Ook onze vier WK-gangers Kara, Thelin, Teodorczyk en Dendoncker mogen vertrekken bij een goed bod. Zij druppelen nu binnen op Neerpede en volgen een aangepast programma. Enkel van Dendoncker weet ik niet of we hem nog terugzien. Hij heeft nog twee weken vakantie en er spelen enkele concrete zaken rond hem.”

...maar de jeugd zal kansen blijven krijgen

Ondanks de vele transfers blijft paars-wit wel rekenen op de jeugd. Zo is de kans groot dat de 19-jarige Sebastiaan Bornauw, die een hele sterke voorbereid­ing achter de rug heeft, door het ontbreken van Kara en Dendoncker zaterdag gewoon in de ploeg staat op Kortrijk. “Jeugd is belangrijk op Anderlecht. Er zijn goeie jongeren en we gaan ze gebruiken”, stelt Devroe. Ook Hein Vanhaezebr­ouck ziet dat de jeugd op de afspraak is. “We wilden verjongen en dat lijkt goed te lukken. De groep zal nog kleiner worden, maar de jongeren blijven er deel van uit maken.”

Dimata, Makarenko en Didillon maken indruk

Van alle transfers tot nu toe zijn er drie die al een erg goeie indruk maakten: Landry Dimata, Evgen Makarenko en Thomas Didillon. Die laatste kwam nogal geruisloos over van Metz toen Matz Sels te duur bleek, maar lijkt aan het seizoen te zullen beginnen als nummer een. Terwijl Frank Boeckx vrijdag flaterde op Westerlo, kreeg Didillon zaterdag de handen meermaals op mekaar met enkele precieze uittrappen. “We zullen zaterdag wel zien wie speelt”, houdt Vanhaezebr­ouck zich op de vlakte. “Boeckx, Didillon en De Jong speelden hun matchen, aan mij om te oordelen op basis van hun prestaties.”

...en er is nog versterkin­g op komst

Anderlecht haalde al twaalf spelers, maar wil zich nog versterken. “Iedereen weet dat we achterin nog iets willen. En de rest hangt af van de spelers die vertrekken”, zegt Devroe. De vier WK-gangers mogen dus vertrekken, maar ook Trebel wordt steevast bij de mogelijke vertrekker­s genoemd. “Adrien heeft nog drie jaar contract, er is geen enkel bod, geen concrete interesse of contact met een andere club: niks toont aan dat hij weg wil”, vervolgt Devroe. “Ganvoula is vertrokken en heeft dezelfde manager als Trebel. Wel, ik stond de hele week in contact met hem en er is niet gepraat over Adrien.”

Nog niet verloren in voorbereid­ing

Anderlecht speelde – op de eerste oefenmatch tegen RWDM na – allemaal tegen ploegen uit minstens 1B, en vooral tegen buitenland­se toppers. Een zware voorbereid­ing dus, niet eentje waar je met 10-0 wint en eigenlijk weinig geleerd hebt. “Ik wilde zien hoe de nieuwe groep zou reageren op moeilijke wedstrijde­n”, legt Vanhaezebr­ouck uit. “We hebben niet verloren in de voorbereid­ing, maar dat is gevaarlijk. We moeten nu niet denken dat we iedereen in de competitie gaan opeten. De Belgische competitie blijft moeilijk.”

...maar wel vermijdbar­e tegengoals en rode kaarten

Paars-wit won dan wel van Ajax, PSV en Rennes en speelde gelijk tegen PAOK, maar het slikte veel tegentreff­ers. Ook tegen ploegen uit 1B. “We hebben voor spektakel gezorgd, scoorden veel. Maar jammer genoeg deed onze tegenstand­er dat ook telkens. Daar moeten we toch nog vooruitgan­g in boeken. Ook de rode kaarten pakken we beter nu dan tijdens de competitie”, weet Vanhaezebr­ouck. “Al ben ik als coach wel tevreden: mijn spelers moesten nu wel vol gaan tot op het einde omdat we maar met tien stonden. Maar in de toekomst wil ik zo'n zaken vermijden.”

 ?? FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY ?? Hein Vanhaezebr­ouck en co hebben nog niet verloren deze voorbereid­ing.
FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY Hein Vanhaezebr­ouck en co hebben nog niet verloren deze voorbereid­ing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium