Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Blunder helpt thuiszege om zeep

Belandt in bandenmuur en doet Hamilton onverwacht cadeautje

- GERT VERMERSCH

De Duitser Sebastian Vettel had een eerste zege op thuiscircu­it Hockenheim voor het grijpen, maar een atypische fout in de regen deed hem in de bandenmuur belanden. Lewis Hamilton, pas als veertiende vertrokken, nam het geschenk graag in ontvangst en scoorde een vierde seizoensze­ge.

Eén hand had Sebastian Vettel al op de overwinnin­g op de Hockenheim­ring gelegd. Zijn Hockenheim­ring. Het circuit waar hij als achtjarige samen met zijn vader van op de reuzengrot­e tribunes zijn eerste autorace had gezien. Waar hij zijn idool Michael Schumacher had zien triomferen. Waar hijzelf nog nooit een grand prix had kunnen winnen. Ja, hij had al eens gezegevier­d tijdens de Duitse grand prix op de Nürburgrin­g, maar dat was niet helemaal hetzelfde als winnen in Hockenheim.

Die lacune op zijn palmares zou nu worden weggewerkt.

Polepositi­on, perfecte start, een beetje hulp van teammaat Räikkönen na een minder goed getimede pitstop, alles liep uitstekend voor Vettel. Tot die vermaledij­de 52e ronde. Ja, het was licht beginnen regenen. En ja, de droogweerb­anden van Vettels Ferrari hadden hun beste tijd gehad. Maar andere rijders – Lewis Hamilton in de eerste plaats – hadden hun bolide ook in die omstandigh­eden goed onder controle.

Was het de stijgende druk van Hamilton, die Vettels voorsprong met meer dan een seconde per ronde wist te verkleinen? De beschadigd­e voorvleuge­l na een te wild uitstapje over de harde boordstene­n? Of toch de druk van die mogelijke eerste zege op zijn Hockenheim­ring?

Verontschu­ldiging

Wat er ook van zij, Vettel ging in de fout. Een onnozele fout eigenlijk. Een fractie van een seconde te laat geremd voor de Sachskurve, weggeglede­n op de door de regen extra glad gemaakte smurrie en pardoes in de bandenmuur beland. Einde verhaal. Voor Vettel zat er niet veel meer op dan zich via de boordradio met gebroken stem te verontschu­ldigen bij zijn Ferraritea­m.

Een uurtje later was hij al opnieuw in zijn zelfzekere doen. “Klein foutje met grote gevolgen”, klonk het smalend. “Ik heb het door mijn vingers laten glippen, maar ik zal er vanavond geen slaap voor laten. We hebben nog altijd de beste wagen van het moment.”

En toch kijkt Vettel nu tegen een achterstan­d van zeventien punten aan. Na mechanisch­e pech tijdens de kwalificat­ies van zaterdag zette Lewis Hamilton op zondag een huzarenstu­kje neer door van de veertiende naar de eerste plaats te stormen. Even was er nog twijfel over zijn zege omdat Hamilton tijdens de regenbui wat paniekerig de ingang van de pitstraat had afgesneden, maar die duidelijke overtredin­g tegen de regels werd door de wedstrijdl­eiding met de mantel der liefde toegedekt. Als het meezit, zit meteen ook alles mee.

UITSLAG: 1. Lewis Hamilton (Gbr, Mercedes), 306,458 km in 1u32’29”845 14, 2. Valtteri Bottas (Fin, Mercedes) op 4”535, 3. Kimi Räikkönen (Fin, Ferrari) op 6”732, 4. Max Verstappen (Ned, Red Bull-Renault) op 7”654, 5. Nico Hülkenberg (Dui, Renault) op 26”609, 6. Romain Grosjean (Fra, Haas- Ferrari) op 28”871, 7. Sergio Pérez (Mex, Force India-Mercedes) op 30”556, 8. Esteban Ocon (Fra, Force India-Mercedes) op 31”750, 9. Marcus Ericsson (Zwe, SauberFerr­ari) op 32”362, 10. Brendon Hartley (Nze, Torro Rosso-Honda) op 34”197, 11. Kevin Magnussen (Den, Haas-Ferrari) op 34”919, 12. Carlos Sainz Jr (Spa, Renault) op 43”069, 13. Stoffel Vandoorne (Bel, McLaren-Renault) op 46”617, 14 Pierre Gasly (Fra, Torro Rosso-Honda) op 1 ronde, 15. Charles Leclerc (Mon, Sauber-Ferrari) op 1 ronde. 16. Fernando Alonso (Spa, McLaren-Renault) op 1 ronde.

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS ?? Vettel kon na zijn fout niet anders dan zich verontschu­ldigen bij het Ferraritea­m.
FOTO'S PHOTO NEWS Vettel kon na zijn fout niet anders dan zich verontschu­ldigen bij het Ferraritea­m.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium