Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit was zeker geen doel”

- IVAN ELEGEERT

In tegenstell­ing tot de elite en de beloften, waar de veldrijder­s na een uur wedstrijd toch de overmacht van de specialist­en mountainbi­kers moesten dulden, konden bij de nieuweling­en en juniores de veldrijder­s wel hun slag slaan.

Thibau Nys opende bij de nieuweling­en al het veldrijder­sfestival. Hij kon de aanvallen van Ward Huybs steevast counteren en reed in zijn derde mountainbi­kewedstrij­d van het seizoen meteen naar de nationale titel.

Bij de juniores zorgde Niels Vandeputte (Brecht) voor een grotere verrassing. De renner van Ikotherm-Beobank reed de hele wedstrijd samen met ploegmakke­rs Horny en Janssens (Merida-Wallonie) aan de leiding. Maar in de slotronde moest Janssens afhaken en in de spurt had ook Horny geen verhaal. “Ik had van dit BK zeker geen doel gemaakt, zeker niet nadat ik vier weken geleden mijn sleutelbee­n had gebroken. Gelukkig was het een mooie breuk en is alles netjes hersteld. Ik heb die blessure ook wat stil gehouden om de tegenstand­ers geen extra moed in te pompen”, verbaasde Vandeputte na afloop.

Het was meteen ook de eerste titel ooit voor hem. “Ik werd inderdaad nog nooit provinciaa­l, Vlaams of Belgisch kampioen. Niet op de weg en niet in het veld. Nu lukt het dus wel met de mountainbi­ke. De omloop speelde zeker in mijn kaart. Dit was niet echt een technisch zwaar parcours waarop de echte mountainbi­kespeciali­sten meestal wel tot hun recht komen. Dit sloot meer aan bij een veldritoml­oop. In elk geval stimuleert dit wel om met deze trui aan nog enkele wedstrijde­n deel te nemen. Het Beneluxkam­pioenschap in Kluisberge­n lijkt me een volgende doel”, aldus een dolblije Vandeputte.

Bij de elite stond Daan Soete met een bronzen plak te blinken op het podium. “Heel blij met dit brons”, vond de veldrijder van Sauzen Pauwels-Vastgoedse­rvice. “Het was een heel tactische race waarin we lang met vijf man voorop bleven. Toen mijn ploegmakke­r Laurens Sweeck lek reed, bleven we nog met vier over. In de slotfase reden Scheire en Schuermans weg. Zij waren als mountainbi­kers toch iets beter in de finale. Maar dat ik met Kevin Panhuyzen toch één van de favorieten voor de titel nog van het podium kon houden, maakt me heel blij en geeft vertrouwen voor het nieuwe veldritsei­zoen”, aldus Soete.

Ook bij de vrouwen was er Antwerps goud met een klinkende winst voor Githa Michiels bij de elite. Zij reed de concurrent­ie op meer dan zeven minuten. Britt Segers (Aartselaar) haalde het bij de meisjes juniores. Dat zorgde meteen voor heel wat vreugde op het podium, want Segers wordt begeleid door Michiels. Zij haalde het met een dikke minuut voorsprong op de Waalse Boidequin. Lise Van Wunsel pakte brons.

 ?? FOTO PHOTOPRESS.BE ?? Niels Vandeputte klopt Horny in de spurt voor het goud in het Belgisch kampioensc­hap mountainbi­ke.
FOTO PHOTOPRESS.BE Niels Vandeputte klopt Horny in de spurt voor het goud in het Belgisch kampioensc­hap mountainbi­ke.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium