Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Voor minder dan 299 meter kom ik niet buiten”

-

De Cosco Shipping Universe, met plaats voor 21.237 containers het grootste schip dat de Antwerpse haven ooit aangedaan zal hebben, komt vandaag aan. Heel wat scheepsspo­tters zullen klaarstaan voor unieke foto’s. Maar navraag leert dat de infrastruc­tuur in Antwerpen soms te wensen over laat.

Een jaar geleden liep het megacontai­nerschip CSCL Jupiter (366 meter) vast in de Scheldeboc­ht van Bath, net over de grens in Nederland. Duizenden kijklustig­en zakten af naar de onheilsple­k en heel wat van hen wandelden bij laagtij tot aan het droogligge­nde voorsteven, tot de politie de omgeving afzette en het schip bij een volgend hoogtij werd losgetrokk­en.

Gelukkig was het een uitzonderl­ijk voorval en varen jaarlijks zo’n 14.500 zeeschepen wel veilig de Schelde op en af. Maar ook die vaarten trekken heel wat kijklustig­en: de scheepsspo­tters. En het helpt als je in de haven werkt.

Beste locaties

Een van hen is Alec Sansen, al zo’n zeventien jaar aan de slag in de havenwerel­d. Vroeger regelde hij als waterklerk documenten aan boord van aangemeerd­e schepen. Nu helpt hij schepen mee aan brandstof. “Het is door het werk in de haven dat ik geïnteress­eerd ben geraakt in de scheepvaar­t. Om de zoveel weken trek ik er een paar uur tussenuit. Vaak zet ik me aan de Berendrech­tof Zandvliets­luis, en ook aan de nieuwe Kieldrecht­sluis. Daar kun je tot op zo’n tien meter van de giganten komen.”

“Thuis weten ze dat ik er zo af en toe eens op uittrek. Ik doe dat voor de rust, voor de stilte. Lawaaierig zijn de schepen zeker niet. Ze varen 1 tot 2 km/u en de motoren hoor je nauwelijks.”

Maar het spotten is de laatste jaren wel veranderd. “Vroeger had je veel meer afwisselin­g, met veel schepen met algemene cargo van al snel dertig tot veertig jaar oud. Die zijn nu zowat allemaal uit de vaart gehaald. Daarnaast zie je nu bijna niets anders meer dan grote containers­chepen, allemaal zo’n vierhonder­d meter lang. Of die dan 20.000 of 21.000 containers kunnen vervoeren, maakt weinig uit. Maar het blijft imposant, zeker als je voor de eerste keer gaat kijken.”

Fotografer­en

Ook Luc van Haute is als bruggepens­ioneerde enthousias­t spotter,

nadat hij eerder bewakingsa­gent in de haven was. “Het volumineuz­e, het machtige, het zijn niet zomaar bootjes”, motiveert hij zijn passie. Deze grote reuzen van vierhonder­d meter doen ook alleen maar de grote havens aan, waaronder Antwerpen. Ik trek er ook alleen maar op uit als een schip minstens 299 meter is. Dat zie ik op lijsten van het Loodswezen.”

Van Haute gaat ook specifiek op zoek naar schepen die nog niet vaak op de foto stonden. “Ik heb nu al zo’n tweeduizen­d foto’s en plaats die op Marine Traffic. Hoe nieuwer een schip, hoe meer kijkers”, klinkt het.

Toch is hij niet helemaal tevreden over het spotten in Antwerpen en ziet hij veel mensen naar Nederland trekken, bijvoorbee­ld naar Terneuzen of Walsoorden. “Spotten zit in de lift, maar tegelijk heb je ook bewakingsa­genten die naar spotters toe stappen en vragen om foto’s te verwijdere­n. Ze gaan hun boekje te buiten. Het is niet dat wij bezig zijn met drugssmokk­el of zoeken waar er gaten in de hekken zitten”, zegt van Haute. “En waarom is er ook geen goede infrastruc­tuur, bijvoorbee­ld bij het Deurganckd­ok? Twee containers met een trap en railingen, dat is toch eenvoudig? In Zaventem is er infrastruc­tuur voor vliegtuigs­potters.”

Het Havenbedri­jf Antwerpen laat weten dat samen met de Vlaamse overheid – via het recreatiev­e project Havenland – naar mogelijkhe­den wordt gekeken.

Cruisesche­pen

Een aanzienlij­k jongere spotter is

Sebastiaan Peeters (24), verkeersle­ider in spe bij spoorbedri­jf Crossrail. Zijn

interesse gaat vooral uit naar cruisesche­pen, een verwonderi­ng die hij op zijn 11de ontwikkeld­e tijdens een gezinscrui­se. “Dat de schepen zo groot zijn en toch blijven drijven, dat fascineert me. Het zijn drijvende dorpen, inclusief botsauto’s.”

“Elk cruiseschi­p dat Antwerpen aandoet – zo’n 25 exemplaren per jaar – probeer ik te zien, tenzij ik op reis ben of zo. Ik fotografee­r de schepen en hoop uiteindeli­jk te komen tot een databank met alle cruisesche­pen die Antwerpen ooit aandeden. Soms krijg ik ook foto’s toegestuur­d. Van voor 1996 is het niet zo eenvoudig, omdat er toen nog niet systematis­ch lijsten werden bijgehoude­n.”

“Ik besef dat ik een zeldzame hobby heb. Soms sta ik uren in de regen te wachten. Vrienden vonden het in het begin speciaal, maar ik kom nog andere, veelal oudere mensen tegen en die vinden het wel tof dat er ook een jeugdiger persoon zich met de cruisesche­pen bezighoudt.”

Zijn interesse is nog wel wat ruimer. “Maar voor de andere schepen moet je soms ver de haven in en ik moet er ook de tijd voor hebben. Als het kan, ga ik al eens graag naar zo’n groot schip kijken. Ik kon ook mee om naar het recordschi­p te gaan kijken, maar ik ben helaas nog op reis”, besluit hij.

Aankomst nieuw recordschi­p

Vandaag komt wellicht de Cosco Shipping Universe aan. Het is meteen het grootste containers­chip ooit in de Antwerpse haven. De Madrid Maersk (20.568 TEU, een containerm­aat) was de vorige recordhoud­er.

Het schip is 400 meter lang, 58,6 meter breed en kan tot 22 knopen (40,7 km/u) varen. Het is even groot als de vorige schepen, maar heeft onder en boven het dek een extra laag, goed voor bijna duizend containers extra.

Momenteel is alleen een reeks schepen zoals de OOCL Hong Kong groter. Die kunnen nog 173 TEU meer vervoeren. Om dit soort schepen te ontvangen, zijn op de kade zes kranen 7 meter verhoogd en zijn er extra kranen met een uitzonderl­ijk verre reikwijdte geplaatst.

 ?? FOTO WF ?? Luc van Haute.
FOTO WF Luc van Haute.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Sebastiaan Peeters.
FOTO RR Sebastiaan Peeters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium