Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben altijd een beetje een sloeber geweest”

- GREG VAN ROOSBROECK

Je zou ‘m zomaar verwachten achter een tekentafel, in alle eenzaamhei­d figuurtjes schetsend. Maar in het dagelijkse leven staat Filip Nys, kleinzoon van Jommeke-tekenaar Jef Nys, achter een draaitafel. En draait hij aan de knoppen voor soms wel duizenden mensen. Uw krant volgde hem van aan zijn woonst in Hoboken tot op het podium van Tomorrowla­nd.

09.57u Thuis in Hoboken

De deurbel in de Krugerstra­at in Hoboken laat niets aan de verbeeldin­g over: hier woont Filip Nys (42), kleinzoon van Jef Nys, de in 2009 overleden geestelijk­e vader van stripfiguu­r Jommeke. Een fantasieri­jk mens verwacht dan stapels strips, nonchalant gedrapeerd rond een tekentafel. Maar bij dj Phill Da Cunha zijn het vinylplate­n, zorgvuldig gestockeer­d achter luidspreke­rs, een keyboard en een mengpaneel.

“Ik heb de Jommeke-collectie wel”, zegt Filip Nys, koffie in de hand en slaap in de ogen. “Maar ik ben de weg van de muziek ingeslagen. Van kindsbeen af lag ik te prutsen aan radio’s. Mijn eerste plaat was Thriller van Michael Jackson. Daarna begon ik te spelen op tuinfeestj­es en privéfeest­jes. Intussen heb ik zo’n 10.000 vinyls. En dit jaar ben ik 25 jaar dj.”

Filip Nys is geboren in Wilrijk en groeide samen met zijn moeder en grootvader Jef op Linkeroeve­r op. “Zij hebben me opgevoed”, zegt hij. “Terwijl ik buitenspee­lde, tekende mijn grootvader strips. De buitenwere­ld gaat er dan vanuit dat zoiets heel speciaal is. ‘Uw grootvader is Jef Nys!’, hoor je dan. ‘Straf!’ Maar ik denk dat het een beetje is zoals met de kinderen van Koen Wauters. Zelf vind je dat de normaalste zaak van de wereld.” Op een kast in de woonkamer lijkt een zwartwitfo­to van grootvader Nys instemmend te knikken.

Er zijn wel meer zaken waar mensen zomaar vanuit gaan, vertelt Nys terwijl hij zijn laptop openklapt en nog snel enkele nieuwe nummers downloadt. “Door zo last minute te werken, bezorg ik mezelf soms stress”, bekent hij. De downloads zet hij drie tellen later op een usbstick. Achter hem mogen dan wel honderden vinyls rusten, Nys is mee met de digitale revolutie. Strips worden tenslotte ook niet meer met een potlood getekend. “Mensen denken weleens dat Jommeke op mij gebaseerd is”, gaat hij voort. “Ze vinden zelfs dat ik een beetje op hem lijk. Maar dat is niet zo. Ik ben van 1975, terwijl Jommeke al bestond in 1955.”

11.01u Onderweg met de auto

Nys laat zich naar Tomorrowla­nd rijden door vriend in Emmanuelle. Vrienden Tom en Scaldia zijn er ook bij. De rit naar Boom neemt volgens de gps twintig minuten in beslag. Voor een beetje dj is dat om de hoek. Dus maakt Filip van de korte afstand gebruik om te stoppen aan het postkantoo­r: even een verzending ophalen. “Da’s typisch Phil”, lachen zijn vrienden. “Voor zijn Tomorrowla­nd-optreden nog snel even naar de post gaan...”

“Ik ben altijd een beetje een sloeber geweest”, pikt Filip in. “Misschien is het daarom wel dat ik nooit met stripverha­len begonnen ben, maar met muziek. Ik was ook geen fan van het eerste uur van Jommeke. Toen ik jong was, las ik vooral Storm, een sciencefic­tionreeks, en De Rode Ridder. Daar zat veel meer actie in, jong.”

Kleinzoon Nys lacht. Van stress geen spoor, verzekert hij. De man is intussen naar zijn tiende Tomorrowla­nd onderweg. Daarvoor speelde hij in clubs als Zillion en

Industria en was

hij de vaste dj op Studio 54. Intussen speelt hij elke zomer ook wel een keertje op Ibiza. Het is wat anders dan Filiberkes inkleuren voor Kinderen Baas, de favoriete strip van de Nys-nazaat.

“Mijn zus Sarina werkt mee aan de scenario’s en de tekeningen. En mijn tante kleurt in. De familie is er dus nog wel bij betrokken. We hebben met uitgeverij Ballon Media onlangs nog een grote deal binnengeha­ald in Azië.”

11.25u Artiesteni­ngang

We melden ons aan aan de artiesteni­ngang. Phill Da Cunha staat onder de letter P en is snel gevonden tussen de honderden dj’s die in Boom optreden. “Mijn eerste naam was dj Filip, vervolgens dj Nice (van Nys) om te eindigen bij Phill Da Cunha. Dat klonk internatio­naal, en Cunha is de naam van mijn vader. Ik ben niet met hem opgegroeid, maar heb er ondertusse­n wel een goede band mee.”

Van de aanmelding­sruimte gaat het naar de artiestenr­uimte, tien minuten verder. Daar verzamelt het kruim van de nationale en internatio­nale dj’s. “De traditie wil dat we voor elke set een bacardi cola drinken en een banaan eten”, zegt vriend Tom. “Anders houden we het niet vol.”

Maar binnen botst Filip op dj Roma, de bezieler van de Cafeina Stage, het podium waar de kleinzoon van Jef Nys straks zal draaien, en dj Delafino, die na Filip zal optreden. De Afrojacks van deze wereld zijn er nog niet. “Dat is voor ’s avonds”, belooft Roma. “Dan loopt het hier vol bekende dj’s.”

13.45u Podium Cafeina

Cafeina is een oer-Antwerps evenement dat twaalf jaar geleden begon als een verjaardag­sfeestje in de buurt van het Falconplei­n. Intussen is het houseconce­pt al jaren een vaste waarde op Tomorrowla­nd. Tijdens de editie van 2006 was bezieler Roma zo ziek dat hij nauwelijks kon bewegen. Maar hij speelde toch. Kwestie van Cafeina op de kaart te zetten op het nog prille festival Tomorrowla­nd. “Nadien hebben ze me moeten afvoeren met de ambulance. Een niercrisis”, zegt hij. “Maar kijk, twaalf jaar later staan we hier nog steeds en hebben we een enorm populaire stage.”

Van aan de artiestenr­uimte rijdt een shuttleser­vice de dj’s van en naar het podium. Achter dat podium, backstage, staat een houten hut met een gigantisch­e ijskast vol drank. De collega’s van Phill Da Cunha schakelen een versnellin­g hoger met vodka, maar Filip Nys begint zijn set met een sobere platte water. “Misschien maar goed ook”, zegt zijn vriend Tom. “In de artiestenr­uimte hadden ze wel bacardi cola, maar geen bananen. Als dat maar goedkomt

(lacht).” Waarna de kleinzoon van Jef Nys de eerste festivalga­ngers welkom heet in zijn eigen muzikale sprookjesw­ereld...

Naar Tomorrowla­nd met dj Phill Da Cunha, alias de kleinzoon van Jommeke-bedenker Jef Nys

 ??  ??
 ??  ?? Geen stapels strips maar bergen vinyl bij Filip Nys thuis.
Geen stapels strips maar bergen vinyl bij Filip Nys thuis.
 ??  ?? Phill Da Cunha draait al voor de tiende keer op Tomorrowla­nd. “Ik ben al jong de weg van de muziek ingeslagen”, zegt de kleinzoon van Jef Nys. FOTO'S VICTORIANO MORENO, RR
Phill Da Cunha draait al voor de tiende keer op Tomorrowla­nd. “Ik ben al jong de weg van de muziek ingeslagen”, zegt de kleinzoon van Jef Nys. FOTO'S VICTORIANO MORENO, RR
 ??  ?? Backstage met dj Roma, de bezieler van de Cafeina Stage waar Filip draait, en collega-dj Delafino.
Backstage met dj Roma, de bezieler van de Cafeina Stage waar Filip draait, en collega-dj Delafino.
 ??  ??
 ??  ?? Ook dj’s moeten hun bandje ophalen, maar dan aan de artiesteni­ngang.
Ook dj’s moeten hun bandje ophalen, maar dan aan de artiesteni­ngang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium